Хімічне прополювання посівів

З підвищенням температури повітря на посівах з’явилось дуже багато бур’янів. Крім зимуючих, почали проростати і ярі. Деякі райони області вже розпочали боротьбу з бур’янами.

Застосування гербіцидів у посівах озимої пшениці забезпечує ефективний контроль різних біологічних груп бур’янів і залишається найдієвішим заходом захисту від них. Підбір гербіцидів залежить від стану посівів, рівня забур’яненості та видового складу бур’янів.

З метою зниження втрат урожаю від бур’янів, ми рекомендуємо хімічне прополювання озимих зернових культур організувати за наступною схемою:

– провести оцінку стану посівів за ступенем засміченості, фізіологічного стану, рівня продуктивності і у фазу кущіння провести хімпрополку озимих;

– провести обробку посівів проти бур’янів у стислі терміни;

– починати обробку гербіцидами в першу чергу на добре розвинутих посівах, потім на середніх і, нарешті, слабких (по мірі необхідності);

– строки застосування гербіцидів слід диференціювати в залежності від видового складу агрофітоценозу.

До гербіцидів, рекомендованих для контролю широколистих бур’янів у посівах пшениці озимої належать препарати на основі таких діючих речовин, як: тіфенсульфурон у поєднанні з трибенуроном, дікамба у поєднанні з тіфенсуль­фуроном, трибенуроном та метсульфуроном, карфентрозон-етил, метсульфурон, метсульфурон у поєднанні з тіфенсульфуроном і трибенуроном, триасульфурон, 2,4-Д, дикамба, клопіралід у поєднанні з 2,4-Д, метсульфурон у поєднанні з хлорсульфуроном, тіфенсульфурон у поєднанні з трибенуроном, просульфурон, триасульфурон у поєднанні з дикамбою, флуроксіпір у поєднанні з бромоксинілом, флуроксипір і флуроксипір у поєднанні з клопіра­лідом. Деякі з цих препаратів можна застосовувати у бакових сумішах для розширення спектру контролю широколистих бур’янів у посівах озимої пшениці. Комбінувати гербіциди рекомендують також для контролю за розвитком стійкості бур’янів до гербіцидів.

Найбільш універсальними з гербіцидів, екологічно менш шкідливими є похідні сульфонілсечовини, такі, як гранстар, логран, ларен. Їх можна вносити упродовж тривалого часу вегетації пшениці (від фази кущіння до утворення прапорцевого листа).

При боротьбі з бур’янами до високих результатів призводить об’єднання заходів по внесенню гербіцидів і добрив. В умовах нинішньої погоди, за умов стресового стану культури обприскування такою сумішшю може призвести до опіку та зниження її врожайності, незалежно від стадії розвитку.

Одночасно з хімічним прополюванням, з метою зняття стресу у рослин від несприятливих погодних умов під час зимівлі, а також у разі збереження несприятливих погодних умов (низька температура повітря, опади, вітер) для підвищення стійкості рослин до захворювань і для пом’якшення дії гербіцидів, до робочих розчинів останніх рекомендується додавати один із регуляторів росту на основі гумінових кислот та інші препарати.

Нагадуємо, що грубе порушення регламенту застосування гербіцидів, призводить до пошкодження культури і спричинює істотні втрати майбутнього врожаю.

Доцільно у цей період, звичайно, після проведення ретельного моніторингу, поєднувати хімпрополку і захист посівів від комплексу хвороб.

Сумісне застосування гербіцидів і фунгіцидів веде до зменшення витрат і збільшення ефективності обробок.

Нагадуємо, що через продовженням весняно-польових робіт у господарствах області особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням  пестицидів і агрохімікатів повинні пройти медогляд, навчання та інструктажі з правил техніки безпеки і мати допуск на право здійснення робіт з пестицидами і агрохімікатами.