Харчування бджолиних сімей взимку

Бджільництво — одна із галузей сільського господарства, яка впевнено займає провідні позиції щодо експорту меду та інших продуктів бджільництва в країни Євросоюзу.  Виробництво меду в Україні по всіх категоріях господарств складає 59,3 тис. тонн, з них в сільськогосподарських підприємствах – 1 тис. тонн; в господарствах населення – 58,3 тис. тонн.

Проте лише бджолярі знають, яка це кропітка праця – догляд та утримання бджолосімей, їх захист від хвороб, харчова підтримка, особливо у період зимівлі, оскільки від цього залежить здоров’я бджіл і, відповідно, їх літня активність. На пасіці створення належних умов для зимівлі бджолосімей залежить від бджоляра. Пізньої осені він прибирає зайві стільники, частину меду, формує гніздо. Посередині вулика залишається вільне місце, саме тут комахи зимують. Вони не сплять в холодну пору року, як здасться багатьом людям, просто мало рухаються, перебувають у спокої.

Під час спокою комах краще не турбувати. Це може призвести до підвищення температури усередині клубка, що несприятливо позначиться на мешканцях вулика.

За зиму кожен вулик витрачає від 18 до 25 кг якісного меду для харчування. Мед заздалегідь запечатується, щоб він не заграв. По мірі поїдання медових запасів бджолиний клуб повільно піднімається догори, займаючи запечатані стільники. 

Щоб комахи витрачали менше корму, у вулику повинно бути тепло, сухо. Велике значення має хороша вентиляція. Якщо бджолина сім’я сильна, здорова, за літо вона сама забезпечує себе кормом. Прикорм у цьому випадку їй не потрібен. Мед в сотах зберігається густий, тому бджолам доводиться розріджати його своїми залозами. Частину вологи вони беруть з пари, що виділяється під час дихання. Допускати сильної вологості не можна, від цього медовий корм псується. Це може викликати загибель комах.

Виконання всіх умов по утепленню вулика, якість корму, формування клубка дозволяє забезпечити збереження кожної бджолиної сім’ї.