Ввезене насіння під контролем

З метою забезпечення виконання частини двадцятої та двадцять третьої статті 20 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» та Порядку видачі або відмови у видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання підтвердження на ввезення в Україну зразків насіння і садивного матеріалу, не занесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, та до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку, для селекційних, дослідних робіт і експонування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2016 р. №691, спеціалістами відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області здійснюються заходи щодо встановлення достовірності розташування посівів.

З метою встановлення достовірності здійснено моніторинг ділянок (всього 360 ділянок) групи гібридів кукурудзи в Інституті Зрошуваного Землеробства НААН України. В ході проведення заходу встановлено, що місце використання зразків, культура, сорт та площа співпадає з інформацією наданою у заяві. Всі групи гібридів кукурудзи використовуються з метою вивчення їхньої продуктивності в даних ґрунтово-кліматичних умовах та екологічного випробування гібридів в умовах степу України.

                          

Відправною точкою розвитку селекційної і дослідної роботи компаній-імпортерів служать побажання і вимоги споживача та переробної промисловості. До таких побажань і вимог відносяться, наприклад, висока врожайність і тривалий термін зберігання після збирання врожаю, а також схожість насіння і стійкість до різних захворювань. Це веде до розробки нових методик, які у свою чергу, дозволяють селекціонерам швидше і ефективніше отримувати нові сорти та гібриди. А також, ця робота сприяє подальшому підвищенню якості насіння.

Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки і надалі буде проводитися робота щодо встановлення достовірності розташування посівів згідно з інформацією наданою у заявках для отримання підтвердження на ввезення насіння.