Введення в обіг насіння з міжнародними сертифікатами

До відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області часто звертаються суб’єкти господарювання в галузі насінництва та компанії-імпортери насіння і садивного матеріалу щодо надання можливості введення в обіг насіння з міжнародними сертифікатами ОЕСР та ІСТА.

Частиною четвертою статті 20 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» визначено, що насіння і садивний матеріал, що ввозяться із сертифікатами ОЕСР та ІСТА не потребують додаткової перевірки показників, зазначених у цих сертифікатах.

При цьому, частиною п’ятою статті 20 Закону, встановлено, що насіння і садивний матеріал, що ввозяться для реалізації на територію України, повинні відповідати вимогам, встановленим у сфері насінництва та розсадництва нашої держави. Сертифікати ОЕСР та ІСТА визначаються на території України та насіння вводиться в обіг за умови, що показники, зазначені у цих сертифікатах, відповідають вимогам, встановленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва.

Водночас необхідно враховувати, що зразки насіння та садивного матеріалу мають бути включені до Реєстру сортів рослин України та Переліку сортів рослин ОЕСР відповідно до вимог частини шостої статті 20 Закону.

Ввезення на територію України та вивезення за її межі насіння і садивного матеріалу сорту, не занесеного до Реєстру сортів рослин України, але занесеного до Переліку сортів рослин ОЕСР, здійснюється виключно для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України. Суб’єкт господарювання, який планує ввезення та вивезення насіння і садивного матеріалу, повинен діяти згідно Порядку, затвердженого Постановою КМУ №762 від 26 жовтня 2016.