Волоський горіх: захворювання та їх профілактика

На сьогодні на території нашої області дуже популярним стає бізнес з вирощування волоських горіхів на продаж, що, безумовно, сприяє збільшенню кількості площ садових ділянок, відведених під висадку цього дуже цінного продукту. Волоський горіх широко поширений у приватному секторі та на дачних ділянках. Його плоди калорійні і корисні. Практично всі частини дерева – листя, коріння, кора – завдяки вмісту вітамінів і мінералів мають лікувальні властивості і з успіхом використовуються в традиційній і народній медицині, косметології. А горіх і горіхове масло, застосовані у кулінарії, здатні доповнити смак різних страв і стати їх справжньою родзинкою. 

Волоський горіх також називають грецьким, царським, іноді червоним деревом. Хоча горіх уражається недугами набагато рідше, ніж інші плодові дерева, на жаль, ця рослина не має стійкого імунітету до різного роду хвороб і паразитів, які призводять до псування плодів, роблять їх непридатними для вживання.

Найбільш поширеними хворобами волоського горіха є бактеріоз (Xanthоmonаs cаmpestris px juglandis), бура плямистість (марсоніоз) Marssonia juglandis P.Magn під час вегітації та сумчата стадія під час спокою Gnomonia leptostyla (Fr.) Wint, кореневий рак (Bactrium tumefaciens Smith et and Towsend. (Conn.).

При проведенні зимових обстежень насаджень волоського горіху треба звертати увагу на деякі особливості розвитку зазначених патогенів та їх прояв на стовбурах, гілках та коріннях.

Основні причини, через які може захворіти волоський горіх: помилки в агротехніці; невідповідний склад ґрунту; недолік світла; надмірна вологість ґрунту; близьке залягання ґрунтових вод; несвоєчасне виділення та знищення пошкоджених шкідливими організмами рослинних рештків.

Для уникнення недуг, важливо проводити весняні профілактичні обприскування, санітарну обрізку, прибирання опалого листя та плодів.

Щоб вчасно виявити хворобу волоського горіха і почати його лікування, необхідно частіше оглядати дерево на предмет змін в зовнішньому вигляді.

Бактеріоз. Сприятливі умови для розвитку бактеріозу на волоському горісі з’являються при теплій і сирій весняній погоді. Проявляється захворювання темними плямами на листках, пагонах, плодах, квітках. Найбільшої шкоди бактеріоз може завдати в ході цвітіння, знищивши велику частину квіток. Якщо хвороба розвивається вже після цвітіння, то у таких дерев деревина стає бурою, а молоді пагони відмирають. Плоди покриваються темними плямами. Для запобігання бактеріозу волоський горіх слід обробити навесні до цвітіння 3% -ною бордоською сумішшю. Повторне обприскування необхідно провести через два тижні після цвітіння. Важливо! Щоб обробка бордоською рідиною мала більший ефект, в неї можна додати 0,3% -ний розчин сечовини.

Бактеріальний опік (Erwinia amylovora) – карантинне захворювання, обмежено розповсюджене на території України. Випадків прояву на Херсонщині не відмічено. Бактеріальний опік – дуже шкідливе захворювання, яке вражає листя, квітки, пагони і плоди. Саме бактеріальний опік є причиною почорніння листя у волоського горіха. Спочатку вони покриваються водянистими плямами, потім стають чорними, проте, навіть відмираючи, не опадають з дерева, а тривалий час залишаються на гілках. Стебла волоського горіха покриваються виразками. Пагони в’януть, бруньки відмирають. Уражені частини рослини вкривають краплі рідини (ексудат). Факторами, які сприятливі для розвитку бактеріального опіку на горісі, є наявність джерела зараження та сприятливі погодні умови. Збудник захворювання розноситься комахами і вітром. При виявленні перших ознак ураження требо терміново звернутись до державного фітосанітарного інспектора, або до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за телефоном: 0552-26-36-13 або за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька (Комсомольська), 34 для отримання професійної допомоги по своєчасної локалізації та ліквідації захворювання. 

Бура плямистість (марсоніоз) уражає плоди, молоді пагони і листя дерева. Першими симптомами є овальні плями неправильної форми бурого кольору на листках. Такі листи швидко сохнуть і передчасно опадають. Особливу небезпеку захворювання становить в період цвітіння, оскільки здатне завдати шкоди до 90% квіток. Відповідно, втрата врожаю буде дуже значною. Сприяють розвитку хвороби волога погода і затяжні опади. З метою профілактики бурої плямистості волоський горіх необхідно до моменту сокоруху обробити 1% -ною бордоською сумішшю. Повторну обробку проводять в фазі появи листя, третю – через два тижні після попередньої. Уражені листки і пагони необхідно знищити шляхом спалювання.

Кореневої рак вражає коріння рослини, проникає в них через тріщини і пошкодження. В результаті захворювання на кореневій системі утворюються нарости. У разі сильного ураження дерево може зупинитися в рості і припинити надавати плоди. При виявленні даного захворювання нарости з коренів слід видаляти, потім обробити кореневище 1% -ним розчином каустичної соди.

Важливо! Обробка волоського горіха від хвороб повинна проводитися в суху безвітряну погоду з обов’язковим дотриманням заходів особистої безпеки.