Вибір іграшок для дитини: основні проблеми та рекомендації

Однією з функцій Держпродспоживслужби є контроль за безпечністю продукції, до якої також входять дитячі іграшки.

Іграшки – один із найбільш популярних товарів для малюків. Їх купують з якогось приводу, або просто порадувати дитину. Сьогодні вибір іграшок, як ніколи, широкий і різноманітний. Але, саме величезний асортимент і викликає труднощі під час купівлі. Як же правильно зорієнтуватися? Як вибрати цікаву, якісну і корисну іграшку? Низка цих та інших питань постають перед батьками. Купуючи іграшку, варто ретельно оглянути її.

Запам’ятайте основні вимоги до безпеки дитячих іграшок.

Безпечний матеріал і безпечне покриття. Наявність сертифікату відповідності або декларації про відповідність, де повинно бути вказано, що іграшка виготовлена з безпечного матеріалу, який не має алергенних і токсичних властивостей. Маленькі діти зазвичай облизують іграшки, тому фарба не повинна облазити.

Відсутність неприємного різкого запаху. Ознакою імовірної небезпеки є неприємний (хімічний) чи солодкий запах від іграшки, особливо, якщо вона пофарбована у яскраві кольори.

Міцність. Якщо шви у м’яких іграшок ось-ось порозлізаються, а очка й носик ледь тримаються – купувати такий подарунок дитині не варто. Так само й іграшки, всередині яких містяться дрібні деталі (кульки, палички тощо). Не забувайте перевіряти надійність усіх кріплень і з’єднань.

Безпечний колір. Дуже яскраве забарвлення може чинити негативний вплив на зір і нервово-психічний стан дитини.

Безпечний звук. Уникайте іграшок з гучними, пронизливими і різкими звуками, які можуть пошкодити слух дитини. Вибирайте іграшки зі спокійними та мелодійними звуками.

Безпечна конструкція. Відсутність гострих країв і задирок, вузьких щілин та отворів, куди можна засунути пальці. Для найменших небезпеку можуть становити іграшки з довгими шнурочками (більше 15 см).

Безпечний розмір. Іграшка та її складові частини повинні бути достатньо великими, щоб маленька дитина не проковтнула їх. Середній розмір іграшки має бути приблизно від 10 до 40 см, щоб малюкові зручно було вільно гратися нею. На іграшці , як правило, вказується, дітям з якого віку вона рекомендується. Якщо на ній є знак «від 3-х років», значить вона може містити дрібні деталі. Отже, не експериментуйте!

Безпечна вага. Чи зможе дитина підняти іграшку? Чи не дуже вона важка для неї? Чи не нашкодить собі, якщо її упустить?

Гарантія якості. Купуючи іграшки, вимагайте у продавця документи, які підтверджують її якість. Це можуть бути: декларація про відповідність, санітарно-гігієнічний висновок. Відсутність цих документів повинна насторожити. Іграшки слід купувати у спеціалізованих магазинах — це й буде гарантією того, що всі необхідні вимоги дотримані. На вулиці, ринку продавці рідко мають необхідну документацію на свій товар. У цих документах обов’язково повинні бути вказані: найменування продукції, час дії цих документів, номер партії продукції.

Ціна іграшки. Є ще таке загальновідоме правило: високоякісна продукція не може коштувати надто дешево.

Найбільш висока ймовірність придбати неякісні іграшки – на ринках. Крамниці, особливо великі, зазвичай мають сертифікати відповідності. Тому краще купувати іграшку саме там. А ще – обов’язково звертати увагу, принаймні, на її зовнішній вигляд, адже неякісних іграшок в Україні не бракує.