Великоолександрівське районне управління Держпродспоживслужби попереджає: обережно  – кишкові інфекції

Літо – найсприятливіша пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекційних хвороб, адже саме літом створюються умови для розмноження мікроорганізмів у харчових продуктах та воді, а міграція населення дає можливість переносити їх на великі відстані.

До гострих кишкових інфекцій відносяться хвороби, спричинені бактеріями, вірусами та гельмінтами. Найвідоміші з них: холера, дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи та інші, викликані патогенними та умовно – патогенними мікроорганізмами.

Для розповсюдження кишкових інфекцій необхідні певні умови: наявність хворої людини або носія інфекції, які виділяють збудника в оточуюче середовище; відповідні умови для розмноження та накопичення патогенів у продуктах харчування, воді та сприйнятливі до хвороби люди. Лише за наявності цих трьох складових можливе розповсюдження інфекційної хвороби.

Найчастіше причиною виникнення кишкових інфекцій є вживання інфікованої їжі, насамперед, молочних продуктів без термічної обробки, придбаних на стихійних ринках (характерно для дизентерії), сирих яєць та м’яса недостатньо термічно оброблених від хворих тварин (сальмонельоз), води з небезпечних джерел (черевний тиф, дизентерія, холера), копчених або консервованих рибних та м’ясних продуктів, які готувались без доступу кисню ( ботулізм) та їжі, у якої закінчився термін реалізації.

При кишкових інфекційних хворобах уражується насамперед кишково-травний тракт, проявляючись нудотою, блювотою, проносом, біллю в животі, підвищенням температури, зневодненням. Клінічні прояви спричиняють як самі мікроорганізми, так і токсини, які вони продукують.

Основами профілактики кишкових інфекцій є:

  • Не допускати до приготування , транспортування, виробництва осіб з розладом кишково-травного тракту, з гнійничковими захворюваннями. Готувати їжу можуть лише здорові люди.
  • Не вживати їжу невідомого виробництва, придбану на стихійних ринках, без документів, їжу сумнівної якості та яка зберігалася без холоду.
  • Не пити воду з неперевірених джерел, особливо в поїздках, туристичних походах. Вживати лише очищену або фасовану воду, за її відсутності – кип’ятити воду.
  • Продукти перед приготуванням необхідно ретельно мити, дотримуватися технології приготування та правил зберігання продуктів.
  • Дотримуватися правил особистої гігієни.
  • У разі виникнення клінічних ознак розладу кишкового тракту звертатися до лікаря.

Пам’ятайте – кишкові інфекції можуть бути небезпечними, іноді – смертельними.