В с. Новоолександрівка Каланчацького району зареєстровано грип птиці.

Відповідно повідомлення ветеринарної служби Каланчацького району про випадки загибелі птиці у с. Новоолександрівка Каланчацького району спеціалістами відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та Херсонської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини було проведено виїзд з метою епізоотичного обстеження с. Новоолександрівка. В результаті обстеження встановлено , що початок захворювання в населеному пункті розпочався з захворювання домашніх гусей, які мали доступ до річки. По факту загибелі гусей, господарі не зверталися до державної ветеринарної служби та займалися самолікуванням птиці. Вперше загибель птиці, зі слів мешканців населеного пункту, розпочалася 2 тижні тому.  Від загиблої птиці було відібрано  біоматеріал та направлено для встановлення діагнозу до Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ . При дослідженні, відібраних з п’яти особистих селянських господарств, проб біоматеріалу  30.11.2016 року встановлено діагноз на грип птиці (звіт про результати дослідження   № 007801 п.м./16 від 30.11.2016).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху грипу птиці 30.11.2016 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Каланчацькій райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план з ліквідації захворювання, визначені межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду.

Спеціалістами  ветеринарної служби       Каланчацького  району,   Головного  управління Держпродспоживслужби  в Херсонській області ,  Херсонської регіональної Державної лабораторії ветеринарної медицини, за методологічної та практичної допомоги представників центрального апарату Держпродспоживслужби України  та Державного науково-дослідного  інституту з лабораторної діагностики , та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) проводяться організаційні та практичні заходи в осередку захворювання по локалізації  та недопущення поширення збудника пташиного грипу на інші території. З цією метою обладнано карантинні ветеринарно-поліцейські пости при в’їзді та виїзді в інфіковану зону та проводяться інші ветеринарно –санітарні заходи.

За підготовленими матеріалами Головного управління Держпродспоживслужби  в Херсонській області 01.12.2016 року  проведено засідання  Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській обласній Державній адміністрації з питань ліквідації пташиного грипу на території  Каланчацького району та попередження ускладнення епізоотичної ситуації на території Херсонської області. За результатами роботи комісії  дані протокольні доручення відповідним службам, головам територіальних громад ,  органам виконавчої влади  в районах та містах Херсонської області.

img_3527

Довідково: грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Основними переносниками та джерелом розповсюдження інфекції є перелітні водоплавні птахи. При виникнення захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, стемпінг-аут, дезінфекція) завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникамОстанні випадки грипу птиці в Україні реєструвались у 2008 році в АР Крим (4 випадки).