В Іванівському районі проведено виробничу нараду

13.10.2017 року в Іванівському районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено виробнича нарада, де розглядалися питання:

– Щодо випадків африканської чуми свиней на території України та області, методи боротьби та основна профілактика захворювання.

Останні випадки захворювання свиней на АЧС встановлено в особистих підсобних господарствах громадян в с. Тараканів Дубенського району Рівненської області, с. Посухів Мурованокуриловецького району Вінницької області, с. Коржове Сватівського району Луганської області та ТОВ “Пшеничне”с. Василівка, Біляївський район, Одеська область. Станом на 13.10.2017р. 2 неблагополучні пункти діють в Херсонській області. Прийнято рішення посилити профілактичні заходи на території району, в частині обліку свинопоголів’я, проведення інформаційно-розяснювальної роботи серед власників тварин та контролю за переміщенням і фізіологічним станом тварин в районі.  

–  Сказ, методи профілактики та боротьби з небезпечною хворобою.

Здійснено аналіз встановлених випадків на сказ тварин на території Іванівського району, протягом останніх 5 років. Так  з 2013 року по даний період 2017 рік по району зареєстровано 12 випадків захворювання тварин на сказ, в тому числі захворіло 4 собаки, 7 котів та 1 телиця. Зважаючи на те, що більшість випадків на сказ встановлено захворюванням котів, звернено увагу присутніх про здійснення щеплення цих тварин проти сказу з максимальним охватом наявного поголів’я. Також визначено території де випадки хвороби повторюються, так визначено території Шотівської, Агайманської, Трохимівської сільських та Іванівської селищної рад, де встановлено по 2 випадки за останні 5 років. Прийнято рішення посилити профілактичні заходи, а саме в частині щеплення тварин, особливо котів, проведення просвітницької роботи для підвищення обізнаності населення щодо небезпеки хвороби та її профілактики.

З початку поточного року спеціалістами районної державної лікарні ветеринарної медицини щеплено проти сказу 3353 собаки та 1194 кота. Крім того, зареєстровано 13 покусів громадян – 7 осіб постраждали від домашніх вакцинованих проти сказу тварин, 6 осіб – від не вакцинованих безпритульних тварин.

Станом на 13.10.2017 року всі карантинні обмеження, що діяли на території району скасовано, а саме в 4 неблагополучних пунктах з врахуванням перехідного з минулого року.