В Іванівському районі обговорили перспективу облаштування забійного пункту

05 жовтня в приміщенні Іванівської районної державної адміністрації проведено громадське слухання, щодо забою тварин, що утримуються в особистих підсобних господарствах населення на бойнях. Дане засідання проведено  за участі голови районної державної адміністрації Довбня С.Л., начальника Іванівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області А.В.Онуфрієнко, начальника відділу агропромислового розвитку управління економічного, агропромислового розвитку та інфраструктури райдержадміністрації, начальника районної державної лікарня ветеринарної медицини.

На початку зібрання С.Довбня нагадав присутнім, що у січні 2017 року в селищі Іванівка було виявлено випадок захворювання на АЧС свині в особистому селянському господарстві. Тоді було знищено 25 голів свиней та діяв 40-ка денний карантин з жорсткими обмеженнями, які частково застосовувались до червня поточного року.

Начальник Іванівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області А.В. Онуфрієнко повідомила, що на даний час на території Херсонської області діють карантинні обмеження щодо захворювання свиней на АЧС в двох населених пунктах Голопристанського та Великоолександрівського районах.

Надалі довела до відома присутніх інформацію, що відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», який почне діяти з квітня 2018 року та з урахуванням погіршення епізоотичної ситуації з африканської чуми на території України може бути заборонений подвірний забій тварин. На даний час на території району бойні та забійні пункти, які  б мали експлуатаційні дозволи відсутні.

На засідання було запрошено фізичних-осіб підприємців, власників тварин. Також прийняв участь суб’єкт господарювання, який виявив бажання облаштувати забійний пункт і наразі проводить відповідні роботи, та в подальшому планує отримати експлуатаційний дозвіл.  Також  було розглянуто питання можливості створення кооперативу для облаштування мобільної модульної бойні на території Іванівського району, але дане питання не було підтримано.

Питання які розглядалися, були активно обговорені,  кожен мав змогу висловити свою точку зору та надати пропозиції з даного питання.