Увага!!! Актиномікоз

Актиномікоз – хронічна інфекційна хвороба тварин і людини, що спричиняється променистими грибами актиноміцетами і характеризується утворенням гранульоматозним ураженням (актиномікоз) у різних органах і тканинах.

Збудником хвороби є променисті гриби, які живуть в землі, воді, злакових рослинах. Їх виділяють із молока, сирів, овочів, фруктів, живих і мертвих рослин тощо.

Актиноміцети беруть участь у розпаді органічних речовин у грунті, в процесі їх коло обігу, вони зумовлюють запах землі. Уражені грубі корми. Концентрати та зерно мають білосніжні або сірувато-білі круглі плями борошнистого кольору.

На актиномікоз хворіють тварини різного віку і переважно  велика рогата худоба, рідше – вівці, кози, свині, коні, м’ясоїдні. Зареєстровано ураження актиномікозом і диких тварин, зокрема в умовах зоопарків і цирків. Випадки захворювання людей на актиномікоз зареєстровано майже у всіх країнах світу, причому чоловіки хворіють у два рази частіше, ніж жінки.

Джерелом інфекції є корми ( особливо гнилі солома, сіно, комбікорми) вода і повітря, забрудненні патогенними актиноміцетами.

Гриби потрапляють в організм через пошкоджені сливові оболонки ротової порожнини ( особливо при ушкодженні остюками злакових), травми шкіри, вим’я  тощо. На місці проникнення збудника розвивається специфічне проліферативне запалення з утворенням інфекційної (локальної) гранульоми. Спори гриба  проникають лімфатичним шляхом та через міжклітинні простори у сусідні тканини, утворюючи нові дочірні гранульоми. Останні можуть зливатися у більші конгломенти. При поражені грибів гематогенним шляхом відбувається генералізація процесу з розвитком метастазів у різних органах (генералізований актиномікоз) і дифузну форму актиномікозу.

Лікування. Застосовують оперативні та консервативні методи лікування. У ранній період позитивні результати дає комплексне застосування йодистих препаратів – внутрішньовенне 60-75 основного йодистого розчину, 300-400 мл дистильованої води  йод кристалічний -1г, калія йодиту – 15г, натрій йодистий-15г, дистилірована води до 100мл, пероральне використання препарату калію йодид – 6г на 200 мл води одноразово на добу, введення безпосередньо в актиномікозу 5% спиртовий розчин йоду, 10% йодоформний ефір, 2% розчин Люголя, антибіотики.

Перед хірургічним видаленням рекомендують проводити курс антибіотико терапії протягом 4-5 діб. Застосовують автогемотерапію із в/м’язовим введенням поліміксину.

Імунітет при актиномікозі не утворюється.

Специфічна профілактика не розроблена. В неблагополучних місцевостях не рекомендується випасати худобу на низинних заболочених пасовищах. Грубі корми треба запарювати, солому перед згодовуванням кальцинувати. У разі перших випадків актиномікозу в раніше благополучному господарстві хворих тварин доцільно забити, для решти профілактично застосовують препарати йоду.