У Новотроїцькому районі виявлено випадок на сказ ВРХ

16 травня 2018 року при Новотроїцькій районній державній адміністрації відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії з приводу виникнення сказу ВРХ у підсобному господарстві НМГО «Айленд» Василівської сільської ради.

Під час обстеження даного господарства встановлено, що корова знаходилася на території підсобного господарства НМГО «Айленд» і належала охороннику даного господарства. З клінічних ознак хвороби у тварини відзначалися відсутність апетиту, відмова від води. Корова постійно ревла, згодом з’явилася сильна слинотеча. Агресивної поведінки не спостерігалося. Того ж дня тварина пала. Патологічний матеріал доставлено до Херсонської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, де експертизою від 15.05.2018 року № 001092 п.м./18 встановлено сказ.

Дане господарство знаходиться на відстані близько двадцяти кілометрів від найближчого населеного пункту. Найімовірніше, причиною сказу у корови стало те, що її покусала дика м’ясоїдна тварина. Також встановлено контакт (ослинення рук) із хворою коровою власника тварини.

Наразі на території підсобного господарства НМГО «Айленд» діють карантинні обмеження. Труп корови спалено та зарито в землю на глибину три метра. Проведено дезінфекцію місця утримання хворої корови та щеплення проти сказу трьох собак та бичка, які знаходяться на території даного господарства. Також, з лікувальною метою, назначено щеплення антирабічною вакциною власника корови, який мав контакт (ослинення рук) з хворою твариною, проводяться заходи згідно «Плану комплексних заходів щодо ліквідації сказу тварин та недопущення його розповсюдження», затвердженого рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новотроїцькій райдержадміністрації від 16.05.2018 року № 5