У Горностаївському районі здійснено організаційні та практичні заходи, спрямовані на недопущення торгівлі харчовими продуктами у несанкціонованих місцях

З настанням літнього періоду почастішали випадки стихійної торгівлі в населених пунктах продуктами тваринного походження (м’ясо, молоко, риба, яйця, продукція домашнього виготовлення – ковбаса кров’янка, в’ялена риба, консервації тощо).

Продукти, зазвичай, продаються із землі або необладнаного  автотранспорту з порушенням санітарних вимог, без проходження  ветеринарно-санітарної  експертизи, внаслідок чого можуть стати причиною виникнення  заразних захворювань і отруєнь, особливо у дітей, людей похилого віку та вагітних.

Відповідно до чинного законодавства, харчові продукти мають продаватися на спеціально обладнаних агропродовольчих ринках, де забезпечені відповідні умови для торгівлі та здійснюється їх ветеринарно-санітарна експертиза, що являється гарантією придбання якісної та безпечної продукції для споживача і торгівля із землі суворо заборонена.

Місць на агропродовольчому ринку вистачає, але при стихійній торгівлі власникам не потрібно сплачувати за оренду торгового місця, ринковий збір, можна торгувати, не здаючи продукцію для лабораторних досліджень, ігноруючи при цьому питання  безпеки та  якості продукції, яка реалізується людям. Таким чином, свідомо порушується громадський порядок, вчиняються адміністративні правопорушення за ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (торгівля з рук у невстановлених місцях) та ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності).

Виходячи з вищезазначеного, на виконання доручення Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, протокольних рішень ДНПК при Херсонській обласній та Горностаївській районній державних адміністрацій (від 06.04.2018 року №2, від 23.04.2018 року №5), з метою впорядкування торгівлі розпорядженнями голів Горностаївської ОТГ від 15.06.2018 № 111 та Костянтинівської ОТГ від 11.06.2018 року № 1198 створено міжвідомчі комісії із залученням працівників органів місцевого самоврядування, Національної поліції, ДФС, Держпродспоживслужби району для обстеження місць несанкціонованої торгівлі та заборони торгівлі з рук у невстановлених місцях в населених пунктах району.

Протягом червня місяця поточного року було проведено 2 спільних рейди – перевірки у 20 населених пунктах Горностаївської та Костянтинівської об’єднаних територіальних громад. Несанкціонованих ринків з торгівлі харчовими продуктами тваринного походження в населених пунктах не виявлено.

Під час проведення рейдів, серед працівників та власників продукції КП «Горностаївський селищний ринок», суб’єктів господарювання та власників особистих селянських господарств проведена роз’яснювальна робота щодо порядку здійснення законної торгової діяльності та адміністративної відповідальності згідно з чинним законодавством.