У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Херсонській області підбили підсумки роботи за 9 місяців поточного року

13 листопада 2018 року відбулася колегія, на якій підбито підсумки роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за 9 місяців 2018 року та окреслені завдання на IV квартал поточного року.

Засідання пройшло під головуванням начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергія Шевченка. Участь у роботі колегії взяли директор Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Олександр Паливода, депутат обласної ради – член колегії Віктор Лісний, керівники Управлінь Головного управління, районних, міжрайонних та міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, районних та міських державних лікарень ветеринарної медицини, директори міжрайонних та Херсонської регіональної державних лабораторій, Херсонської фітосанітарної лабораторії, Херсонської філії Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин».

Перед початком роботи колегії, з нагоди прийдешнього професійного свята – Дня працівників сільського господарства Грамотами та Подяками Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та Департаменту агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації були відзначені кращі співробітники.

З підсумками роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини виступив начальник Управління Віталій Боярський. Зокрема, він детально проаналізував роботу із забезпечення контролю за виконанням Плану протиепізоотичних заходів за 9 місяців поточного року в частині профілактики та ліквідації основних хвороб тварин на території Херсонської області, а саме проведення вакцинацій проти сказу серед домашніх тварин та охоплення вакцинацією всіх сприйнятливих тварин у неблагополучних пунктах, стан алергічних досліджень на туберкульоз в господарствах усіх форм власності, проведеній роботі з оздоровлення неблагополучних пунктів щодо лейкозу ВРХ.

«Стосовно динаміки захворювання на сказ по всіх видах тварин – за звітній період спостерігається стійка тенденція до зменшення», – зазначив Віталій Боярський. Також була детально проаналізована ситуація щодо вжитих заходів з ліквідації та попередження розповсюдження африканської чуми свиней на території області (у звітному періоді було зареєстровано 12 спалахів АЧС), наголошено на проблемних питаннях при організації заходів та шляхах їх вирішення. Також доповідач детально зупинився на питаннях контролю за видачею ветеринарних документів, заходах державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів, проведенню перевірок на підконтрольних об’єктах, поінформував про заходи щодо виявлення фактів виробництва та обігу фальсифікованої та/ або небезпечної продукції, в тому числі маркування якої не відповідає вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, вжитих заходах на виконання доручення Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів В. Лапи від 6.08.2018 року № 601-06/29 щодо недопущення ускладнення санітарно-епідемічної ситуації із захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчових отруєнь, що пов’язані із реалізацією продуктів харчування з порушенням законодавства про харчові продукти, в т.ч. реалізації шаурми, хот-догів та інших продуктів швидкого вуличного приготування та торгівлі в неустановлених місцях, на стихійних ринках.

З підсумками роботи з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітаріної експертизи та аналізом виконання рішень попередньої колегії Головного управління Держпродспоживслужби від 10.08.2018 р. виступив в.о. директора Херсонської регіональної державної лабораторії Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віталій Дериведмідь.

Про роботу у сфері санітарного законодавства за звітний період доповів начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тарас Година-Арюпін.

Загалом, за словами доповідача, ситуація у забезпеченні санітарного і епідемічного благополуччя в області контрольована. За результатами роботи 9 місяців поточного року від гострих кишкових інфекцій в області постраждало 25 осіб, з них 10 дітей (40%). За аналогічний період 2017 року внаслідок спалахів ГКІ постраждало 129 осіб, з них 103 дитини (80,6%). З початку поточного року взято участь у розслідуванні 2 випадків захворювання на ботулізм з 3 постраждалими, захворювання яких було пов’язано із вживанням рибної продукції непромислового виробництва. Минулого року таких випадків було 3. Не зважаючи на обмеження контрольно-наглядових функцій Держпродспоживслужби у сфері санітарного законодавства, за 9 місяців 2018 року працівниками Управління у сфері санітарного законодавства перевірено 1131 об’єктів нагляду, із них 227 – планово та 904 – позапланово (у т.ч. позапланово за зверненням суб’єктів господарювання). Із загальної кількості перевірених об’єктів під час перевірок на кожному третьому встановлено порушення вимог санітарного законодавства.

За результатами проведення заходів державного нагляду (контролю) надано 590 приписів, розпоряджень, інших розпорядчих документів щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходів. Працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби з питань дотримання вимог санітарного законодавства за 9 місяців 2018 року ініційовано проведення 22 засідань Комісій техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), місцевим органам виконавчої влади та місцевого самоврядування надано 1524 відповідних пропозицій, здійснено 1946 заходів, у т.ч. обстежень, за ініціативою органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Також детально була проаналізована робота під час курортно-оздоровчого сезону, проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, наголошено на основних порушеннях та участі фахівців Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства у перевірках дитячих навчальних закладів з визначення їх готовності до нового 2018/2019 навчального року і проблемних питаннях. Окремої уваги в доповіді було приділено заходам, які були вжиті в рамках вирішення проблеми забруднення середовища життєдіяльності населених пунктів Каланчацького та Чаплинського районів внаслідок роботи підприємства «Кримський Титан».

Учасники колегії розглянули основні показники роботи Управління фітосанітарної безпеки за 9 місяців поточного року. В.о. начальника Управління Катерина Чупріна доповіла, що протягом звітного періоду в 6 районах області проведено процедури встановлення офіційного статусу місць виробництва і зберігання, вільних від регульованих шкідливих організмів.

Всього встановлено 38 вільних зон на загальній площі 381,17 га/684,2 м. кв. для Євразійського економічного союзу та 2 вільні зони по томатах для відправки до країн Європи. Вивезено із зон, які мають статус вільних від регульованих шкідливих організмів, близько 400 тонн овочів, фруктів та ягід. У сфері здійснення контролю за ввезенням імпортних вантажів виявлено 2 випадки порушення міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів, про що складено 2 нотифікаційних повідомлення. Також, проведені планові обстеження у 187 населених пунктах, 538 господарствах різної форми власності на виявлення регульованих шкідливих організмів та запровадження карантинного режиму на неблагополучних територіях. З метою локалізації та ліквідації регульованих шкідливих організмів на території області 390 суб’єктам господарювання видано розпорядження щодо знищення вогнищ карантинних організмів і проведено контроль за виконанням виданих розпоряджень. Серед суб’єктів господарювання постійно проводяться відповідні навчання та роз’яснювальна робота.

Про підсумки роботи з питань державного нагляду за дотриманням законодавства про захист споживачів, реклами та ринкового нагляду доповіла начальник Управління захисту споживачів  Наталя Клим.

Так, у звітному періоді перевірено 273 суб’єкта господарювання з питань дотримання вимог законодавства про захист прав споживачів, в тому числі 26 планових перевірок, 247 позапланових перевірок. У 89 суб’єктів господарювання встановлено різного роду порушення вимог Закону України «Про захист прав споживачів», що на 85,4% більше, ніж за аналогічний період 2017 р. До 48 суб’єктів господарювання застосовані штрафні санкції, передбачені чинним законодавством, з яких майже 30% сплачені у добровільному порядку. За 9 місяців 2018 року до Управління захисту споживачів звернулося 926 осіб. Розглянуто 894 звернення, з них задоволено – 685, надано 209 роз’яснень. Більшість звернень стосуються відсутності необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації, якості непродовольчих товарів. Разом з цим, протягом звітного періоду на розгляд до Управління надійшло понад 60 скарг в частині порушення суб’єктами господарської діяльності вимог Закону України «Про державну мовну політику в Україні». За результатами розгляду звернень громадян за 9 місяців 2018 року споживачам повернуто за придбані неякісні товари і послуги 228,815 тис. грн, що на 128.8% більше аналогічного періоду минулого року. Також було проаналізовано діяльність Управління в сфері ринкового нагляду та реклами, акцентовано увагу на основних порушеннях і вжитих заходах.

На необхідності використання засобів відеофіксації під час проведення заходів державного нагляду наголосив у своєму виступі начальник відділу правового забезпечення Головного управління Сергій Скрипаль.

Також він зупинився на недоліках, які наразі спостерігаються у застосуванні відеофіксації та необхідності підвищення якісного рівня цієї роботи. Крім того учасники засідання розглянули виконання заходів, щодо усунення корупційних ризиків, визначених в антикорупційній програмі Держпродспоживслужби на 2018 рік щодо дотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції».

В рамках засідання колегії присутнім була презентована електронна програма, яка спільно розроблена і впроваджена Управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства на базі Бериславського районного управління за ініціативи начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергія Шевченка. За словами очільника Головного управління, така інновація, у разі впровадження в усіх районах і по всіх напрямках діяльності Головного управління Держпродспоживслужби дасть можливість в електронному виді мати всю базу даних, яка необхідна для повсякденної роботи на місцях по кожному об’єкту. Таке інформаційне забезпечення допоможе, перш за все, в оперативному реагуванні на будь-які ситуації і виклики. В програмі буде узагальнено все, що робиться в рамках повноважень Служби на території всієї області.

«Ми з вами повинні йти в ногу з часом, щоб мати можливість використовувати якнайповніше всю інформацію і ще більш ефективно контролювати роботу, яку проводимо», – сказав Сергій Шевченко.

Під час засідання, учасники колегії розглянули інші питання порядку денного: стан фінансового забезпечення Головного управління та державних установ Держпродспоживслужби в Херсонській області за 9 місяців 2018 р., підсумки роботи з напрямку контролю за регульованими цінами за звітний період, аналіз роботи інформайного вісвітлення діяльності Головного  управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за 9 місяців поточного року.

Підсумовуючи роботу колегії, Сергій Шевченко відзначив позитивні зрушення у діяльності Держпродспоживслужби Херсонщини, а це, перш за все, більш системний підхід до вирішення завдань та закликав до посилення співпраці та взаємодії з органами місцевої влади та місцевого самоврядування, роботи на упередження і допомозі в рамках повноважень, покладених на Держпродспоживслужбу.

За результатами роботи колегії окреслені завдання на IV квартал 2018 року та дано низку доручень. Загалом роботу Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за 9 місяців 2018 року визнано задовільною.