Тютюнопаління – найсерйозніша проблема населення

Стан здоров’я молоді – одна з найважливіших складових національної безпеки. Аналіз стану здоров’я дітей показує, що становище продовжує залишатися складним, а в деяких випадках навіть загрозливим для безпеки та розвитку країни.

Тютюнопаління – одне з найбільш поширених видів побутової токсикоманії, сама найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка. Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб. Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм особливо у розвитку ракових хвороб.

Зростають показники споживання тютюнових виробів в країні і це дає підстави говорити про загрозу моральному і фізичному здоров’ю українського суспільства, зокрема молодому поколінню. Останнім часом особливо зросли обсяги реалізації цигарок.

Все це призводить до суттєвого погіршення рівня здоров’я населення, зокрема молоді. Здоровий спосіб життя людини, це діяльність самої людини спрямованої на збереження власного здоров’я та боротьбу зі шкідливими звичками.  Паління цигарок негативно впливає на організм людини. Всі форми споживання тютюну, включаючи паління цигарок, сигар, трубок, жувального або нюхального тютюну, а також вплив продуктів його згоряння на тих, хто не палить (пасивне або вимушене паління), значно підвищують захворюваність і передчасну смертність, що спричиняються більш як 20 різними хворобами.

Регулювання тютюнових виробів має бути спрямоване на те, щоб заохотити людей відмовитись від споживання тютюнових виробів або й ніколи не починати його.

Основними напрямами державної політики щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення є:

– здійснення комплексу заходів для охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюнового диму, попередження початку куріння тютюнових виробів, обмеження їх вживання, насамперед серед дітей та молоді;

– покращання інформування населення про ризики і шкідливі наслідки  для здоров’я людини куріння тютюнових виробів чи інших способів їх вживання, а також шкідливого впливу тютюнового диму;

– забезпечення доступності надання профілактичної, діагностичної та лікувальної допомоги, ефективного медикаментозного забезпечення всім особам, які курять тютюнові вироби чи іншим способом їх вживають і бажають позбутися цієї шкідливої звички, шляхом створення загальнодержавних програм щодо профілактики, діагностики та лікування  залежності  від  тютюну (нікотинової  залежності) та інше.

У випадку, якщо вас обкурюють в закладах громадського харчування напишіть скаргу до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Працівники Управління захисту споживачів здійснюють перевірку закладу за скаргою та проінформують Вас про результати відповідно до чинного законодавства.