Тваринництво Херсонщини незабаром поповниться нетелями з Данії – обласна Держпродспоживслужба провела інспектування худоби

3 та 4 липня 2018 року начальник Управління ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталій Боярський здійснив вивчення епізоотичної ситуації на території Королівства Данія та провів інспектування деяких тамтешніх господарств та карантинної бази по утриманню великої рогатої худоби молочного напрямку для ТОВ “Торговий дім “Долинске” Чаплинського району Херсонської області, а також провів відбір поголів’я великої рогатої худоби для поставки в Україну.

Інспектування тварин проводилося на території карантинної бази, куди 21 червня поточного року була доправлена відібрана для українського агропідприємства худоба.

Це перша партія нетелів із запланованих 136 голів, які нинішнього року мають поповнити тваринництво “Торгового дому “Долинське”, одного з найбільш потужних молочно-товарних підприємств України.

Свій відлік тваринницька галузь “Долинського” веде від 2003 року. Тоді на застарілій фермі налічувалося трохи більше 300 корів червоної степової породи, які давали до 4000 кг молока на рік. Глобальна реконструкція, кардинальне оновлення поголів’я і впровадження принципово нового формату утримання тварин на сьогодні вивели підприємство в лідируючу групу українських молоковиробників. Комфорт і безпека тварин пріоритетні на молочно-товарній фермі “Долинське”. Безприв’язне утримання худоби, збалансоване повноцінне харчування, вентиляція і зрошення приміщень в спекотну погоду і, головне, управління поголів’ям. Завдяки комп’ютеризації та відповідному програмному забезпеченню ферми відстежується кожна тварина, фіксується навіть її емоційний стан – адже це також впливає на продуктивність!

Нині тут утримується 3000 голів тварин. Дійного стада до 1350 голів. “Продуктивність на рівні Європи і Америки, – зазначає керівник підприємства Володимир Хвостов. – Для цих країн рівень стандартний. В господарстві надої на день становлять від 30 до 32 кілограмів молока на корову. На рік ми вже маємо 9400-9500 кілограмів молока екстра-класу. А починали з 4000…”

Корови на молочно-товарній фермі “Долинське” Голштинської породи. “Спочатку завозили худобу з Німеччини. Адже в Україні важко було знайти повноцінну генетику та і зараз ситуація не набагато краще,- каже керівник підприємства. – То ж і доводиться  завозити з-за кордону. Минулого року спрацювали з датською компанією Хуланд, завезли звідти 66 голів нетелів від 3 до 6 місяців стільності. І от цього року плануємо придбати ще 136 голів”.

Для цьогорічних новоселів з Данії вже збудували нове комфортне пологове приміщення на 200 голів з доїльною залою. 68 нетелів відібрали в 11 датських господарствах. Аби підтвердити їх стан і відсутність хвороб, а також епізоотичне благополуччя самих господарств, де утримувалися тварини, фахівцем Держпродспоживслужби було проведено інспектування.

За словами начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергія Шевченка, ці заходи обов’язкові. Фахове і якісне інспектування та аналіз унеможливлять завезення в країну тварин з небезпечними хворобами з одного боку, а з іншого – український підприємець буде впевнений у придбанні здорових тварин і це убезпечить його від неприємних несподіванок. У цьому, власне, і полягає місія Держпродспоживслужби – контролювати епізоотичне благополуччя країни з одного боку, з іншого – захищати інтереси споживачів. У даному випадку, українського підприємця на міжнародній арені.

Згідно з висновками начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталія Боярського, опісля вивчення епізоотичної ситуації та проведеного інспектування, завезення в Україну відібраної великої рогатої худоби Голштинської породи з господарств Королівства Данії можливе за умови виконання ветеринарних вимог щодо імпорту в Україну об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду.

Наразі нетелі ще знаходяться на карантинній базі в Данії. ТОВ “Торговий дім “Долинське” очікує на новоселів у двадцятих числах липня.