Триває посів ярих сільськогосподарських культур

На Херсонщині наразі триває такий важливий агротехнічний етап, як посів ярих сільськогосподарських культур. Усім здавна відомо, що якісний посівний матеріал – це запорука гарних врожаїв.

Сільгоспвиробниками області, за даними Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, посіяно ранніх ярих зернових на площі у понад 100 тис.га.

Посів здійснюється як закупленим, так і власним насінням.

Фахівці відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадують сільгосптоваровиробникам, що для посіву рекомендовано використовувати насіння, яке пройшло державне сортовипробування і було перевірене на посівні якості, про що свідчать відповідні документи встановленої форми, зокрема «Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння».

З метою визначення фітосанітарного складу насіннєвого матеріалу, фахівцями Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області були відібрані та направлені зразки насіння до Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії. Відбір зразків здійснювався у 7 районах області, де було відібрано 23 контрольних зразки. За результатами експертизи було виявлено як пошкодження насіннєвого матеріалу камерними шкідниками (кліщ зерновий, південна комірна вогнівка, волохатий кліщ, гороховий зерноїд, рисовий довгоносик, булавовусий малий хрущак та інші), так і наявність патогенів хвороб, насамперед гельмінтоспоріозної і фузаріозної кореневих гнилей, альтернаріозу, твердої і летучої сажок. За результатами висновків фітосанітарної експертизи, сільгоспвиробникам надані рекомендації з підбору протруйників у залежності від фітосанітарного стану.

Також, нагадуємо всім зацікавленим особам, що відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області завжди готовий допомогти у вирішенні спірних питань щодо якості насіннєвого матеріалу за наявності відповідного сертифікату.