Триває моніторинг екологічної ситуації на територіях Каланчацького та Чаплинського районів

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжується моніторинг екологічної ситуації на територіях Каланчацького та Чаплинського районів Херсонської області, прилеглих до Автономної республіки Крим та які знаходяться в зоні впливу від виробничої діяльності ПрАТ «Кримський ТИТАН».

З метою забезпечення державного контролю у межах компетенції за усуненням причин і умов виникнення та поширення масових неінфекційних захворювань та отруєнь людей, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області у вересні 2018 року розроблено та затверджено План заходів щодо реагування на ускладнення екологічної ситуації на території Херсонської області, яка прилягає до АР Крим.

У  рамках здійснення державного нагляду та на виконання зазначеного Плану, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області в період з 01.10.2018 року по 05.10.2018 року в 10-ти населених пунктах Каланчацького та Чаплинського районів відібрані проби питної води, які були направлені на дослідження до Херсонської регіональної державної лабораторії ім. професора Л.С.Ценковського Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

За результатами проведених досліджень 28 проб питної води з розподільчої мережі у 7-ми населених пунктах Каланчацького району (с. Олексіївка, с. Каїрка, с. Мирне, с. Макарівка, с. Преображенка, с. Ставки, с. Олександрівка) та 16 проб питної води з розподільчої мережі у 3-х населених пунктах Чаплинського району (с. Григорівка, с. Преображенка, с. Павлівка), проби питної води за санітарно-хімічними показниками та токсичними елементами відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», крім 3-х проб питної води, відібраної у с. Олександрівка, де встановлено перевищення за показниками вмісту хлоридів (369,5 – 294,0 – 279, 3 мг/дм ³ при нормі 250,0 мг/дм3), що є природним для цієї території.

Додатково, на виконання протокольного рішення засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС від 20 жовтня 2018 року щодо подовження заходів з проведення спостереження та контролю за станом навколишнього середовища на території Чаплинського та Каланчацького районів Херсонської області, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області вжито організаційних заходів для проведення досліджень стану атмосферного повітря в населених пунктах Каланчацького району.

ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» разом з представником  Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області 2 листопада 2018 року проведено відбір проб атмосферного повітря на території сіл Олександрівка і Преображенка  Каланчацького району та КПВВ «Каланчак».

Проби повітря досліджувалися на вміст кислоти сірчаної, ангідриду сірчистого, сірководню, азоту діоксиду, ангідриду фосфорного, аміаку.

За результатами лабораторних досліджень перевищень гранично допустимих концентрацій зазначених речовин не виявлено.