Топ-питання про сказ

Фахівці ветеринарної медицини Генічеського району завжди готові не тільки терміново прийти на допомогу, вилікувати всіх хто хворіє, зробити профілактичні та діагностичні обробки тваринам приватного сектору району, але постійно та охоче спілкуються з власниками тварин на «ветеринарні теми». В розпал літнього сезону актуальним і дуже важливим є питання щодо сказу тварин.

Тож найчастішими ТОП – питаннями з боку власників тварин є :

  • Якщо моя собака/кішка не скажена, навіщо мені робити щеплення?

Щеплення проти сказу роблять щорічно, з метою профілактики цього захворювання, роблять клінічно здоровим тваринам старше 3 – місячного віку. А якщо у тварини з`явилися клінічні ознаки раніше їй не притаманні, то треба негайно ізолювати тварину та повідомити ветеринарного лікаря.

  • Моя собака постійно знаходиться на подвір`ї, не виходить за його межі, тож ризику захворіти немає?

У зв’язку з тим, що сказ – це дуже поширена хвороба, чутливими є всі види теплокровних тварин, резервуаром збудника бувають дикі тварини, гризуни, хворі тварини (які виділяють збудника зі слиною). То існує велика імовірність, що хвороба потрапить на ваше подвір`я своїм шляхом.

  • Як зрозуміти, що тварина стала хворою?

Треба звертати увагу на зміну в поведінці тварини. Перебіг хвороби характеризується стадійністю. У першій стадії, яка може тривати від 12 годин до трьох діб, відмічають підвищену чутливість тварин до світла, шумів, спотворення апетиту, підвищення температури тіла, порушення зору. У стадії збудження характерними ознаками є буйство, розлад чутливості й свідомості, інколи стопорний стан. Спостерігаються судороги, парези жувальних м`язів і м`язів глотки. У стадії парезів і паралічів знижується, а інколи й зовсім зникає больова чутливість.

 Останнім часом зустрічається нетиповий перебіг сказу, без виразного прояву стадійності, з постійним переважанням парезів і паралічів.

  • Як вберегти своїх тварин від сказу?

Профілактика сказу полягає у здійсненні загальних протиепізоотичних заходів і профілактичної щорічної вакцинації. Тож, вчасно робіть щеплення, уважно слідкуйте за здоров`ям тварин на вашому подвір`ї, не допускайте неконтрольованого вигулу ваших тварин.

  • Як ставлять діагноз на сказ?

Діагноз на сказ ставлять з урахуванням епізоотологічних даних, клінічних ознак і результатів лабораторного дослідження. З метою діагностики сказу до лабораторії направляють голову або ж відібрані з головного мозку різні ділянки.

Ветеринарні фахівці Генічеського району бажають, щоб Ваші тварини завжди були здорові, а всі власники тварин обізнані та небайдужі до своїх домашніх улюбленців.