Такі безпечні-небезпечні дитячі іграшки

Сьогодні в магазинах та на ринкових майданчиках представлено безліч дитячих іграшок. Але чи багато серед них іграшок, абсолютно безпечних для дітей? За статистикою в іграшкових магазинах України 70% усього асортименту становлять вироби країн-імпортерів, серед яких лідирує Китай. Вітчизняна продукція становить не більш, ніж 30%. Але більша частина іграшок, з тих 70%, невідомого походження.

Фактичних виробників та постачальників таких товарів та шляхів їх надходження встановити практично неможливо, оскільки підприємці працюють за спрощеною системою оподаткування та не мають відповідних супровідних документів.

Як же вибрати безпечну іграшку для своєї дитини?

Згідно вимог Державних санітарних правил і норм безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей ДСанПіН 5.5.6.012-98 та постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 року № 515 «Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок» вироби, що призначені для використання у грі дітьми віком до 14 років, повинні бути задекларовані, відповідати технічним умовам, українському законодавству та бути безпечними для дітей.

Розмаїття дитячих іграшок, представлених сьогодні у торговій мережі, не тільки радує маленьких споживачів, але і приємно дивує їхніх батьків, які намагаються дати своєму малюку все найкраще. Але, останнім часом все частіше постає питання якості та безпечності іграшок, які продаються на українському ринку. Тому, всі іграшки та ігри для дітей повинні мати документи, що засвідчують їх якість, мати індивідуальну упаковку та бути марковані. Тобто, містити інформацію про саму іграшку, її виробника та імпортера із зазначенням адреси, торгової марки, моделі, номера партії тощо. А також, з обов’язково нанесеним в установленому порядку знаком відповідності, який наноситься лише виробником або його уповноваженим представником.

Купуючи іграшки, остерігайтесь яскравого забарвлення, адже малеча тягне іграшку до рота і їсть фарбу, яка може виявитися токсичною і небезпечною для здоров’я. На іграшці, повинен зазначатися вік дитини, якій призначена іграшка, з коротким поясненням небезпеки, має додаватися інструкція з експлуатації чи правила гри (наприклад, схеми складання, якщо це – конструктор), а також спосіб обробки такої забавки (миття, чищення, дезінфекція та їх утилізація в разі потреби). Якщо ви не знайшли маркування, то є велика ймовірність того, що ця іграшка є нелегальною. Такий товар краще не купувати. Особливо, коли іграшка має різкий запах та інші видимі дефекти.

При покупці іграшки звертаємо увагу:

  • Чи наявна відповідна документація, яка засвідчує якість та безпечність забавки;
  • Чи достатньо іграшка міцна, чи не має вона заводських ушкоджень, чи міцно приєднані дрібні деталі;
  • Чи безпечна конструкція іграшки: відсутність ріжучих країв, гострих кінців, тріщин, вузьких щілин і отворів. Для найменших небезпеку можуть становити іграшки з довгими (більше 15 см) мотузочками;
  • Чи не перезнімається фарба, що покриває іграшку;
  • Чи немає різкого і неприємного запаху;
  • Чи відповідає іграшка віку дитини.

Саме найважливіше і найдорожче, що може бути у батьків – це її дитина, тому обираючи іграшку, піклуйтеся про її здоров’я з народження!