СТОП АЧС!

В рамках реалізації другої фази спільного проекту технічної допомоги ФАО/ЄБРР: «Україна: пом’якшення ризику та покращення інформованості про Африканську чуму свиней» 27 березня в обласному центрі пройшов семінар-тренінг (симуляційне тренування) з відпрацювання алгоритму протидії Африканській чумі свиней в Україні. Участь у заході взяли спеціалісти ветеринарної медицини з усіх районів Херсонщини. Організатори заходу ознайомили учасників семінару з проектом змін до Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС, плануванням біобезпеки щодо АЧС та процедурою запровадження зон і компартменів. Також, детально обговорили особливості лабораторної діагностики АЧС. У рамках семінару були проведені теоретичні симуляційні вправи з реагування на спалахи африканської чуми свиней.

Мета – розвинути потенцiал з управлення спалахом африканської чуми свиней в Українi на нацiональному, обласному, районному рiвнях та рiвнi ферми, з акцентом на тестуваннi та розробцi оперативних процедур вiдносно:

– компартменталізації та планування біобезпеки щодо АЧС

– пiдозри та вiдбору проб

– епiзоотичного рoзслiдування

– визначення витрат (компенсацiя за знищених тварин)

– заходів з ліквідації АЧС відповідно до проекту змін до Інструкції з боротьби та профілактики щодо АЧС

– забою та утилізації тварин

– первинної дезiнфекцiї

Також, були проведені тестування потоку комунікацiї та спiвробiтництва мiж рiзними рiвнями компетентного органу та свиногосподарством (Центральний апарат, обласне та районне управління Держпродспоживслужби, ветеринари ферми, представники лабораторiй, iнші зацiкавлені сторони). Більш детально – у відеосюжеті інформаційної програми «Таврійські новини» на телеканалі «Скіфія» 28.03.2018 року.

Прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області