Стихійна торгівля стає потенційно небезпечною для споживачів

Стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епідемічного добробуту населення. У жодній європейській країні не побачимо вуличних продавців крамом на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях. Проте на вулицях та площах наших міст, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях розгорнулася ціла мережа несанкціонованого збуту м’ясних і молочних продуктів, риби, городини тощо. Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші і свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету. Активно торгують харчовими продуктами, їжею швидкого приготування без належного санітарного контролю зі самочинно встановлених точок продажу деякі кмітливі підприємці, утворюючи цілі осередки незаконної торгівлі.

В місті Нова Каховка рішенням ДНПК було створено комісію по недопущенню  стихійної торгівлі в місті та затверджено план-графік проведення рейдів перевірки даних місць. До складу комісії входять фахівці національної поліції, муніципальної охорони та Новокаховського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. Комісія здійснює регулярні рейди, під час яких на порушників виносяться попередження, складаються протоколи та штрафи. Однак фахівці Держпродспоживслужби констатують: заборона стихійної торгівлі не дає відчутних результатів. У служби немає більш дієвих важелів впливу на суб’єктів, які здійснюють стихійну торгівлю тож стихійну торгівлю викорінити пока не вдається.

Необхідно щоб кожен покупець, який придбає продукти харчування на стихійних ринках пам’ятав, що стихійна торгівля – це потенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином, реалізатори не проходять медичного огляду.  Отже, їх споживання може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції. Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде – відповідача немає. Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продуктів харчування у невстановлених місцях.