Стихійна торгівля – небезпека для здоров’я херсонців

Херсонським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області здійснюється постійна робота з виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб’єктами господарювання в сфері якості та безпечності харчових продуктів.

Законом України «Про благоустрій населених пунктів» стихійна торгівля заборонена. Пунктом 10 Протоколу засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 06.12.2016 № 2 прийнято рішення щодо ліквідації стихійної торгівлі та доручено територіальним органам Національної поліції, органам місцевого самоврядування вжити заходів щодо припинення діяльності стихійних ринків.

Розпорядженням міського голови від 14.03.2016 № 119-р «Про створення комісії з питань упорядкування роботи торговельної мережі, ліквідації та запобігання виникненню стихійної торгівлі, контролю за станом благоустрою в м. Херсоні» створена постійно діюча міжвідомча комісія, до складу якої входять фахівці Управління споживчого ринку Херсонської міської ради, представники Херсонського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Херсонській області, Управління патрульної поліції в м. Херсоні, працівники Інспекції з контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Херсона, також до роботи комісії залучаються фахівці Херсонського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Упродовж травня місяця 2018 року даною комісією припинено та попереджено 49 випадків несанкціонованої торгівлі харчовими продуктами. Складено 49 протоколів за ст. 152 КУаП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою територій населених пунктів) та 6 протоколів за ст. 160 КУаП (торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях).

Разом з тим, органами місцевого самоврядування не вирішені питання щодо припинення діяльності так званих «комунальних ринків» по вул. Миру, площі Привокзальній, проспекту Святих Кирила та Мефодія (Димитрова), вул. Бучми, проспекту 200-річчя Херсона. Стихійні ринки розташовуються поблизу офіційних агропродовольчих ринків, на орендованих у Херсонської міської ради земельних ділянках. На даних об’єктах відсутні експлуатаційні дозволи Держпродспоживслужби, не організовано роботу лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, як того вимагає чинне законодавство. Херсонським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області питання щодо діяльності стихійних ринків неодноразово порушувалося перед керівництвом міста та виконавчими органами Херсонської міської ради. Робота в даному напрямку триває.

Закликаємо мешканців міста не наражати себе на небезпеку, купуючи продукти харчування з рук у невстановлених місцях. Бережіть своє здоров’я та рідних!