Співпраця Чаплинського міжрайонного управління Держпродспоживслужби  з керівниками відділів освіти Каланчацького району

16.10.2018 р. фахівцями Чаплинського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено робочу зустріч з начальниками відділів освіти Каланчацької райдержадміністрації та Каланчацької селищної ради.

Під час зустрічі обговорювались питання щодо вжиття невідкладних заходів з організації повноцінного, безпечного та якісного харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладах, забезпечення неухильного дотримання нормативно-правових документів щодо організації харчування.

За результатами проведеного аналізу стану харчування дітей в навчальних та дошкільних закладах району встановлено, що харчування дітей відповідно до вимог діючого законодавства, а саме: Постанови КМУ від 22.11.2004 року №1591 та спільного Наказу Міністерства освіти і науки України та МОЗ України від 17.04.2006 року № 298/227, не забезпечено в повному обсязі. Основною причиною невиконання затверджених норм є недостатня сума коштів, що виділяється на харчування, зростання цін та низька якість продуктів промислового виробництва.

«Питання організації харчування учнів є не менш важливим з поміж освітянських питань, які щоденно доводиться вирішувати управлінню освіти та  керівникам у загальноосвітніх навчальних закладах міста», – наголосили керівники.

Організація раціонального харчування школярів дозволяє досягти наступних цілей: зростання навчального потенціалу дітей та підлітків; поліпшення стану здоров’я школярів, зменшення випадків ожиріння, дистрофії та інших захворювань, пов’язаних з харчуванням, а в перспективі – поліпшення репродуктивного здоров’я; зниження ризику розвитку серцево-судинних, ендокринних, шлунково-кишкових захворювань як в період навчання в школі, так і протягом подальшої життя; поліпшення успішності школярів; підвищення їх загального культурного рівня.

Раціональне, здорове харчування дітей і підлітків в організованих колективах є необхідною умовою їх повноцінного розвитку, тоді як порушення харчування в дитячому віці – одна із важливих причин виникнення захворювань, поширеність яких значно збільшилася за останні роки.

Наприкінці спілкування запропоновано вжити невідкладних заходів щодо створення необхідних умов для організації харчування дітей та розглянути питання щодо збільшення фінансування та забезпечення неухильного дотримання нормативно-правових документів щодо організації харчування дітей у навчальних закладах.