Спеціалісти відділу метрологічного нагляду Управління захисту споживачів провели повірку апаратів ультразвукового дослідження

Спеціалістами відділу метрологічного нагляду Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено позаплановий захід державного нагляду КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних» на предмет дотримання вимог законодавства України з метрології під час виконання ультразвукових діагностичних вимірювань.

Одним з основних питань метрології в медицині є встановлення придатності засобів вимірювальної техніки до застосування, ґрунтуючись на результаті контролю їх метрологічних характеристик. Відповідно до ч. 1 статті 17 Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 № 1314-VIІ (далі – Закон), законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки (далі – ЗВТ), що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту. Вичерпний перелік категорій законодавчо регульованих ЗВТ, що підлягають періодичній повірці, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 374.

Міжповірочний інтервал для ультразвукових діагностичних приладів, що перебувають в експлуатації, затверджено наказом Мінекономрозвитку від 13.10.2016 №1747, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 01.11.2016 №14717/29547 та становить 1 (один) рік.

За результатами перевірки КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних» порушень не виявлено.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертає увагу: суб’єкти господарювання, що виконують роботи, результати яких використовуються у сфері забезпечення захисту життя та охорони здоров’я громадян, зобов’язані своєчасно, з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів подавати законодавчо регульовані ЗВТ, що перебувають в експлуатації, на періодичну повірку.

Порушення правил застосування засобів вимірювальної техніки, які використовуються у сфері законодавчо регульованої метрології, тягне за собою накладання штрафу на посадових осіб підприємств та організацій, незалежно від форми власності, фізичних осіб, підприємців.

Систематична метрологічна повірка медичних приладів – гарантія якісної медичної послуги!

Для довідок:

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області,
м. Херсон, вул. Перекопська, буд. 17, тел. (0552) 32-17-37, (0552) 26-26-43;

Відділ метрологічного нагляду Управління захисту споживачів,
м. Херсон, вул. Старообрядницька (Комсомольська), 34, тел. (0552) 26-36-06, 091-331-9890.