Сьогодні у Херсоні з’ясовували причини смороду у повітрі

Протягом останніх днів мешканці Херсона потерпають від смороду. Неприємний запах особливо відчутний у Таврійському та Центральному районах. З цього приводу є заяви на сторінку у фейсбуці та телефонні повідомлення херсонців до міського та Головного управлінь Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Представниками Херсонського міського управління ДПСС в Херсонській області протягом вівторка, 7.08.2018 р., обстежувалися ймовірні місця, які б могли бути джерелом цього запаху – одне з них сміттєзвалищє, на територію якого представників управління не допустили, але через паркан (сітку – рабиця) були явно видні осередки згоряння та задимлення. Проте, у ході перевірки фахівцями Держпродспоживслужби було встановлено, що не вони є джерелом смороду.

Сьогодні, 8.08.2018 року, аби з’ясувати причини неприємного запаху, на який скаржаться мешканці міста, комісія, до якої увійшли представники Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської облдержадміністрації, обласного управління екології, Херсонського міського управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, ДСНС обстежила територію неподалік приміського селища Зеленівка і виявила несанкціоновані місця розміщення курячого посліду вздовж сільгоспугідь. На думку комісії, вони можуть бути джерелом неприємного запаху, який вітром розноситься  до міста.

                       

До того ж, члени комісії застали, що називається, «на гарячому» вивантаження гною. Одну автівку було затримано, інша на великій швидкості просто полем покинула місце події.

Водій затриманого авто дав пояснення щодо походження свого вантажу.

                           

Як зазначила в.о. начальника Херсонського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Марина Малахова, така ситуація, яка трапилася неподалік Зеленівки, неприйнятна. Тому, що гній не можна вивозити не знезараженим і складувати в такому місці.

                        

«За правилами послід в спеціальних ямах, за спеціальними технологіями складується, компостується, і тільки після того, коли вже компостування закінчено – а це потребує певного часу – можна використовувати його як добриво. Наразі це необроблений і некомпостований послід. І така недбалість може призвести до розповсюдження небезпечних захворювань птиці, тварин і людини».

Мабуть цим послідом планували підживити грунт.

Втім, наразі триває розслідування, про результати якого ми обов’язково поінформуємо.