Ситуація щодо сказу тварин на території Херсонської області станом на 1 липня 2018 року

За даними ВООЗ, сказ входить до першої п’ятірки хвороб, спільних для людей і тварин та реєструється в 113 країнах світу. Сказ – особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю. Сказ серед тих хвороб, які завдають найбільших соціальних та економічних збитків.

Протягом першого півріччя 2018 року на території Херсонської області зареєстровано 17 неблагополучних пунктів, де виявлено сказ тварин різних видів, серед яких 1 випадок великої рогатої худоби у Новотроїцькому районі. Станом на 1 липня поточного року пункт оздоровлено.

Найпоширеніший сказ у природних умовах з-поміж диких тварин, а саме вовків, лисиць, єнотоподібних собак.

Так, на території Херсонської області протягом першого півріччя 2018 року зареєстровано три неблагополучних пункти сказу лисиць. З них у Голопристанському та Каховському районах станом на 1 липня епізоотична ситуація щодо цієї хвороби нормалізована, а от у Скадовському районі на цей період залишаються карантинні обмеження та продовжуються антирабічні заходи у відповідності до чинної інструкції та плану заходів з ліквідації вогнища сказу.

Потенційним джерелом розповсюдження сказу в населених пунктах є бездоглядні собаки і коти, чисельність яких останніми роками аж ніяк не зменшується, а також собаки та коти, власники яких порушують правила їх утримання (заздалегідь не щеплюють проти сказу).

Так, за перше півріччя поточного року зареєстровано 4 неблагополучних пункти сказу собак у Великоолександрівському, Голопристанському, Каланчацькому та Нововоронцовському районах. І якщо в двох останніх районах неблагополучні пункти ліквідовано, то у Великоолекснадрівському і Голопристанському на 1 липня 2018 року діють карантинні обмеження та продовжуються антирабічні заходи у відповідності до чинної інструкції та плану з ліквідації вогнища сказу.

Щодо виявлених випадків сказу котів – то таких зареєстровано вісім неблагополучних пунктів. З них 3 у Голопристанському районі і по одному у Скадовському, Чаплинському, Нижньосірогозькому та місті Херсоні. Тут станом на 1 липня поточного року залишаються карантинні обмеження та продовжуються антирабічні заходи. У Каланчацькому районі, де також був виявлений випадок сказу кота, на цей період всі необхідні антирабічні заходи проведено і, відповідно, карантинні обмеження знято.

Не обійшов сказ і єнотовидних собак на Херсонщині. Один неблагополучний пункт зареєстровано у Каховському районі. Карантинні обмеження діють там і дотепер, тривають антирабічні заходи.

Загалом, протягом 1 півріччя 2018 року з 17 неблагополучних щодо сказу тварин пунктів на території Херсонської області, станом на 1 липня поточного року оздоровлено 6. Залишилося 11, де триває проведення комплексних ветеринарно-санітарних заходів з ліквідації заразних хвороб у відповідності до нормативно-правових актів. За фактом кожного встановлення захворювання на сказ тварин йде оперативне реагування, терміново вживаються відповідні заходи щодо його ліквідації, проводиться комісійне епізоотологічне розслідування та розробляється план комплексних заходів щодо ліквідації сказу в неблагополучному пункті. Цей план надається для розгляду та затвердження до Державної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при районній  (міській) державній адміністрації.

Рішенням органу місцевого самоврядування, місцевих органів державної виконавчої влади пункт оголошують неблагополучним щодо цієї хвороби і вводять карантинні обмеження. Рішенням чітко визначаються межі неблагополучної на сказ території, а також загрозливої зони з урахуванням результатів епізоотичного розслідування .

У неблагополучному пункті тварин щеплюють проти сказу, виявляють хворих та підозрілих на зараження сказом, яких щеплюють антирабічною вакциною та утримують під наглядом протягом 60 днів.

На такій території забороняється проведення виставок, виводок собак, вивезення за її межі собак, котів і диких тварин.

У разі виявлення  захворювання на сказ серед диких тварин, незалежно від термінів полювання, служба державної ветеринарної медицини разом з органами охорони природи, мисливського і лісового господарства вживають заходів щодо зниження чисельності диких хижаків.

Епізоотична ситуація щодо сказу знаходиться на постійному та особливому контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.