Щодо забруднення атмосферного повітря Чаплинського та Каланчацького районів Херсонщини

З метою реагування на інформацію, розміщену в Інтернет – ресурсах стосовно забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами територій Чаплинського та Каланчацького районів Херсонської області від діяльності ПрАТ «Кримський Титан», Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області здійснює збір інформації.

Так, за повідомленнями начальника штабу цивільного захисту Чаплинської райдержадміністрації будь-яких звернень про виникнення надзвичайної ситуації у районі не надходило.

При спілкуванні зі старостою населеного пункту Першокостянтинівка Чаплинського району з’ясовано, що мешканці постійно протягом останніх років скаржаться на погіршення самопочуття, яке пов’язують з впливом забруднюючих речовин від підприємства.

За отриманою інформацією з’ясовано, що фактів надходження хворих до медичних установ Херсонської області з приводу погіршення стану здоров’я внаслідок негативного впливу хімічних речовин в атмосферному повітрі не зафіксовано.

Враховуючи вимоги ст. 28 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»,  ст. 202 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» в частині здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів направлено запит на адресу Державної екологічної інспекції у Херсонській області, а також до ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України», Херсонського обласного центру з гідрометеорології про результати моніторингових досліджень атмосферного повітря територій Чаплинського та Каланчацького районів на вміст забруднюючих речовин.

Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.