Щодо проведення епідрозслідування групового захворювання на ГКІ

Фахівцями Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області 09.02.2018 року прийнята участь у проведені епідеміологічного розслідування групового захворювання на гостру кишкову інфекцію вихованців Широківського дошкільного навчального закладу «Золота рибка» Широківської сільської ради, що розташований в с. Широке Скадовського району Херсонської області. Кількість  захворілих –  6, всі діти відвідують молодшу групу закладу.

За результатами обстеження Широківського ДНЗ «Золота рибка» фахівцями  Управління встановлені чисельні порушення вимог санітарного законодавства та нормативно-правових актів. В закладі не вжито заходи з організації належного та безпечного харчування дітей, а саме: перспективне двохтижневе меню та постачальники продуктів харчування не погоджені, документація з харчування не ведеться належним чином. На харчоблоці закладу  не дотримується поточність виробничого процесу, в  наявності перехрещення потоків сирої та готової продукції, сирої  продукції та чистого кухонного посуду, заклад недостатньо забезпечено технологічним обладнанням, розроблювальними столами, витяжна вентиляція на харчоблоці в не робочому стані. Порушуються вимоги щодо окремого зберігання розроблювального інвентарю для сирої та готової продукції.

В ході обстеження встановлено, що в закладі використовується продовольча сировина, яка зберігалась з порушеннями температурного режиму та на межі терміну придатності. Продовольча сировина та продукти харчування зберігаються без маркувальних ярликів, що унеможливлює здійснення контролю за дотриманням термінів та температурних режимів їх зберігання. На страви, що виготовляються, відсутні затверджені технологічні картки. Порушуються умови приймання, зберігання харчових продуктів та продовольчої сировини, а також умови приготування страв. Встановлені грубі порушення технології приготування страв, а саме: порушення температурного режиму приготування та відсутність повторної термічної обробки.

Персонал закладу не володіє санітарно – гігієнічними знаннями щодо створення безпечних умов перебування, виховання дітей у закладі, знаннями та практичним навичками щодо дотримання дезінфекційного режиму. Персоналом не дотримуються правила особистої гігієни, санітарний одяг частково не маркований, зберігання його не впорядковано. Кількість прибирального інвентарю не достатня, інвентар маркований частково, що не виключає можливості його використання не за призначенням при виконанні різних робіт, при догляді за дітьми та прибиранні приміщень.

Не забезпечено дотримання правил дезрежиму, порушується технологія приготування дезрозчинів.

До роботи допущені працівники без медичного огляду.

Проведено бактеріологічне обстеження хворих, контактних осіб та декретованих осіб на об’єкті.

За рекомендацією фахівців Держпродспоживслужби з 09.02.2018 року діяльність закладу було призупинено. В закладі запроваджений дезінфекційний режим, проводиться генеральне прибирання з використанням деззасобів.

Керівнику закладу, сільському голові Широківської сільської ради надані пропозиції про усунення встановлених порушень.

Проведення комплексу профілактичних, протиепідемічних заходів та лабораторних досліджень триває.