Щодо порядку дотримання громадянами правил добросусідства

У зв’язку з надходженням звернень від мешканців приватної забудови про недотримання сусідами ветеринарних та санітарних вимог, Херсонське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує щодо порядку дотримання громадянами правил добросусідства та правового механізму врегулювання суперечок.

Згідно з вимогами ст. 103 «Зміст добросусідства» Земельного кодексу України, власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо).

У відповідності до ст. 104 «Попередження шкідливого впливу на сусідню земельну ділянку» зазначеного Кодексу, власники та землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати припинення діяльності на сусідній земельній ділянці, здійснення якої може призвести до шкідливого впливу на здоров’я людей, тварин, повітря, земельні ділянки та інше.

Питаннями щодо дотримання громадянами правил добросусідства, згідно з вимогами п.3 статті 158 «Органи, що вирішують земельні спори» Кодексу, займаються органи місцевого самоврядування.

Згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 80/97-ВР та рішення Херсонської міської ради від 17.10.2016 №383 «Про визначення обсягу і меж повноважень районних у місті Херсоні рад та їх виконавчих органів», до повноважень міської, районних у місті Херсоні рад входить: утворення адміністративних комісій та розгляд справ про адміністративні правопорушення, віднесені законом до їхнього відання; забезпечення вимог законодавства щодо розгляду звернень громадян, здійснення контролю за станом цієї роботи на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності.

При утворенні районними у місті Херсоні радами даних комісій, фахівець Херсонського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, за необхідності, залучається до її роботи.

У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, суперечка вирішується у судовому порядку.

За більш детальною інформацією Ви можете звернутися до фахівців Херсонського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області: м. Херсон,вулиця Гагаріна, 84, телефон 32-19-65.