Щодо підготовки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку до  оздоровчого сезону 2018 року

Відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» від 04.09.2008 року №375-VI, дитячі заклади оздоровлення та відпочинку створюють умови для проживання, харчування, медичного обслуговування, виховання дітей, розвитку їх інтересів та здібностей, здобуття елементарних трудових навичок тощо, відповідно до державних соціальних стандартів оздоровлення та відпочинку дітей.

Згідно з Державним соціальним стандартом оздоровлення та відпочинку дітей, затвердженим наказом Міністерства сім’ї, молоді та спорту від 13.08.2009 року №2881, соціальні норми і нормативи у сфері оздоровлення та відпочинку дітей повинні відповідати:

– щодо матеріально-технічного забезпечення дитячих закладів оздоровлення та відпочинку – вимогам законодавства, у т.ч. санітарного, відповідно до Державних санітарних правил розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затверджених наказом МОЗ України від 19.06.96 року № 172;- щодо розміщення дітей в дитячих закладах оздоровлення
та відпочинку – вимогам Державних санітарних правил і норм
«Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих
оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23-99, затверджених постановою
Головного державного санітарного лікаря України від 26.04.99 № 23,- норми забезпечення дітей повноцінним харчуванням у дитячих
закладах оздоровлення і відпочинку та порядок організації харчування – вимогам постанови КМУ від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (із змінами), та Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах,
затвердженого наказом МОЗ України та МОіН України від 01.06.2005 року №242/329;
– щодо штатних нормативів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку – вимогам Типових штатних нормативів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, затверджених наказом Мінсім’ямолодьспорту від 16.04.2009 року № 1254.

Відповідно до вимог ДСанПіН 5.5.5.23-99, з метою перевірки готовності дитячих закладів оздоровлення та відпочинку до відкриття та функціонування, районними державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування створюються спеціальні комісії, до складу яких входять фахівці різних контролюючих служб. За результатами комісійної перевірки складається відповідний акт приймання дитячого оздоровчого табору за формою №318/о, затвердженою наказом МОЗ України від 11.07.2000 року №160.

Пропонуємо керівникам (засновникам) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку завчасно звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з питань проведення обстеження закладів стосовно визначення їх готовності до початку оздоровчого сезону та погодження актів приймання дитячого оздоровчого табору за формою №318/о.

Інформація щодо переліку закладів, які отримали акт приймання дитячого оздоровчого табору за формою №318/о буде викладатися на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області пропонує власникам (керівникам) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку під час підготовки закладів до оздоровчого сезону 2018 року:

– провести необхідну підготовку закладів до прийому дітей у відповідності до вимог санітарних норм і правил, звернувши особливу увагу на стан водопровідних і каналізаційних систем, організацію харчування, медичного забезпечення, а також підготовку місць купання дітей;

– вжити заходів щодо забезпечення безперебійного постачання якісних та безпечних харчових продуктів та продовольчої сировини для забезпечення належного харчування дітей;

– вжити заходів щодо підготовки та підбору кваліфікованого персоналу харчоблоку із досвідом роботи: забезпечити недопущення укомплектування штатів харчоблоку – особами, що не досягли 18 річного віку, кухарями без відповідної освіти;

– забезпечити проведення, ремонтних робіт приміщень, мереж водопостачання та водовідведення, дератизаційних, дезінфекційних заходів у закладах відпочинку до початку сезону;

– укомплектувати штати кваліфікованими педагогічними, медичними працівниками відповідно до вимог Наказу Мінсім’ямолодьспорту від 16.04.2009 №1254 та Наказу МОНмолодьспорту від 31.12.2012 №1230,забезпечити недопущення укомплектування некваліфікованими медичними працівниками зі стажем роботи менше 3 років; не допускати до роботи працівників, які не пройшли обов’язкових медичних оглядів;

– вжити заходів щодо профілактики ГКІ, харчових отруєнь, отруєнь грибами та дикорослими рослинами, хімічними речовинами, а також дитячого травматизму;

– забезпечити медичні кабінети необхідним обладнанням та медикаментами;

– забезпечити проведення лабораторних досліджень питної води,води водоймищ місць купання, води басейнів, піску на бактеріологічні, санітарно-хімічні та паразитологічні показники;

– забезпечити проведення медичних оглядів працівників дитячих закладів відпочинку відповідно до наказу МОЗ України від 23.07.2002 року №280 до початку літньої оздоровчої кампанії, гігієнічного навчання, не допущення до роботи неповнолітніх осіб та осіб, які не мають відповідного стажу роботи.

Вимоги до водопостачання  

– якість питної води повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;

– безперебійність водопостачання.

Вимоги до місць купання дітей

Територія, призначена для відпочинку та купання дітей (пляжі), повинна відповідати вимогам ГОСТ №17.1.5.02.80 „Гигиенические требования к зонам рекреации водних объектов”. Використання водного об’єкту можливе при відповідності результатів двократного відбору проб води. Обов’язковий нагляд плаврука та медичного працівника. Використання водоймища місць масового відпочинку населення тільки за наявності відповідних дозвільних документів.

Забезпечення твердим та м’яким інвентарем

Категорично забороняються двоярусні ліжка. Обов’язкова наявність не менше трьох змін білизни та двох змін наматрацників, проведення хімічної чистки м’якого інвентарю перед початком оздоровчої кампанії.

Організація харчування

Відпрацювання режиму і графіку харчування дітей:

  • кратність харчування – не менше 5 разів на день у позаміських закладах; обов’язкова організація гарячого харчування: дворазового (сніданок, обід) – при перебуванні дітей 6-8 годин; при повному дні – триразове харчування (сніданок, обід, полуденок або вечеря);
  • перспективне меню підлягає погодженню з Держпродспоживслужбою;
  • наявність картотеки страв;

Визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини:

  • погодження переліку постачальників з Держпродспоживслужбою;
  • складання постачальником та адміністрацією закладу графіку і маршруту постачання;

Приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості:

  • наявність супроводжувальних документів, їх зберігання до кінця реалізації продукції дітям;
  • контроль термінів зберігання;
  • контроль умов постачання та наявності ознак псування завезеної продукції.

Режим діяльності

Тривалість оздоровчої зміни складає 21 день, тривалість перерви між змінами – не менше 2 днів.

Режим роботи закладу оздоровлення та відпочинку підлягає погодженню з Держпродспоживслужбою.

Наповнюваність

Наповнюваність закладів повинна відповідати проектній місткості. Наповнюваність груп для дітей 6-9 років – не більше 25, для дітей від 10 років – не більше 30. Площа житлових кімнат на одну дитину – не менше 4 кв.м.

Прийняття дітей до заміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку

Обов’язкова наявність медичної довідки встановленого зразка (форма 079/о «Медична довідка на школяра, що виїздить у дитячий оздоровчий табір», що регламентується додатком №12 ДСанПіН 5.5.5.23-99), у т.ч.: дані про щеплення, результати огляду на педикульоз, довідка про епідоточення, видана не пізніше, ніж за 3 дні до заїзду. Відповідно до ЗУ «Про оздоровлення та відпочинок дітей» відсутність довідки є однією з причин відмови у прийнятті дитини до закладу.

Інформація щодо стану готовності та під час функціонування закладів оздоровлення і відпочинку протягом оздоровчого сезону 2018 року буде висвітлюватися на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.