Щодо акредитації медичних закладів

На засіданні Уряду 13 березня 2019 року була прийнята постанова «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 15 липня 1997 р. № 765 і від 2 березня 2016 р. № 285», якою спрощено отримання ліцензії та змінюється порядок акредитації медичних закладів.

Що змінюється в порядку акредитації

По-перше, з моменту публікації постанови медичні заклади можуть пройти акредитацію одразу після отримання ліцензії. Раніше заклади, які отримали ліцензію, повинні були чекати два роки, щоб подати документи на акредитацію.

Проходження акредитації тепер є добровільним. Але в такому випадку заклади, які не мають сертифікат про акредитацію, не зможуть видавати лікарняні листки, надавати медичні послуги у сферах допоміжних репродуктивних технологій і трансплантації та робити аборти, проводити клінічні випробування.

По-друге, скоротиться час підготовки документів для проходження акредитації. З переліку документів, які подаються для проходження акредитації, вилучили форму №20, обов’язкову статистичну звітність.

По-третє, для закладів, які змінили свій юридичний статус — з бюджетних установ перетворилися на комунальні некомерційні підприємства (КНП) — дія акредитаційного сертифіката буде продовжена без проходження акредитації.

Зміни до ліцензійних умов з медичної практики

По-перше, в частині ліцензійних умов скасували локальні протоколи з надання медичної допомоги.

По-друге, зобов’язали медичні заклади всіх форм власності оприлюднювати інформацію щодо наявності у них лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів та харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання.  

Нагадаємо, що 27 грудня 2017 року Уряд вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, які зменшили обсяг документів, необхідних для отримання ліцензії. Зокрема, вилучили Акт санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкта для закладів охорони здоров’я та фізичних осіб — підприємців, які звертаються за отриманням ліцензії виключно на надання первинної медичної допомоги.