Що до відповідальності приватних підприємців, які не отримали експлуатаційний дозвіл

Звертаємо Вашу увагу, що 20.09.2016 року набула чинності ст. 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон), в якій зазначено відповідальність операторів ринку за порушення законодавства, зокрема в частині реєстрації потужності(-ей) оператора ринку. Також інформуємо, що згідно ст. 25 Закону оператори ринку, які проводять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.10.02.2016 року Наказом № 39 Міністерства аграрної політики та продовольства України визначено порядок проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам.

Зокрема, державна реєстрація потужності передбачає надання заяви встановленого зразка (додається) до територіальних органів Держпродспоживслужби в районах та містах Херсонської області за місцем розташування діяльності (потужності).

Даний наказ стосується операторів ринку:

  • які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом (в т.ч. господарства/ферми по розведенню тварин, які отримують молоко в умовах підприємства; пасіки) та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною;
  • закладів громадського харчування ( в т.ч. рухомі та тимчасово пристосовані);
  • потужностей, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження;
  • заклади роздрібної торгівлі, обсяги продажів окремих харчових продуктів якими не перевищують обсягів, затверджених відповідною постановою Кабінету Міністрів України з урахуванням кращих міжнародних та європейських практик, а також документів відповідних міжнародних організацій. У разі відсутності зазначеної постанови ця норма поширюється на всі заклади роздрібної торгівлі.

Зразок заяви