Щеплення тварин проти сказу в місті Херсоні

22.06.2018 року відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській міській раді. Причиною зібрання став результат дослідження патологічного (біологічного) матеріалу № 002042 п.м./18 від 21.06.2018 року Херсонської регіональної державної лабораторії імені професора Л. С. Ценковського Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, яким встановлено сказ у трупа кошеняти. Родина привезла з Олешок до Херсона кошеня, яке й виявилося хворим.

Відповідно до вимог Закону України «Про ветеринарну медицину» та інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом», з метою недопущення розповсюдження сказу на території міста Херсона, на підставі акту епізоотичного та епідеміологічного розслідування від 22.06.2018 року, рішенням № 1 міської надзвичайної протиепізоотичної комісії територію біля будинку за адресою проспект 200-річчя Херсона, 31, прилеглу територію в межах проспекту 200 – річчя Херсона та вулиць Карбишева – Покришева – 49 Гвардійської дивізії оголошено неблагополучною щодо захворювання на сказ терміном до 22.08.2018 року.

Сьогодні виникла реальна загроза повернення МІСЬКОГО СКАЗУ (котів,собак). Це пов’язано з міграцією домашніх улюбленців з міського ареалу до відкритого природнього середовища разом зі своїми господарями на дачі, відпочинок за межами міста тощо, де можливий контакт з дикими хворими тваринами.
Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується смертю.

Людина заражається під час укусу, або коли слина хворої тварини потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. Потрапивши до рани, вірус може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів, тут він доторкується до нервових закінчень і починає рухатися до ЦНС, де розмножується у нейронах.

Зважаючи  на  те,  що  домашні  тварини  є  потенційними  переносниками  45 видів інфекційних  хвороб  спільних  для  людини  і  тварини, щорічно  проводять  широку  програму  профілактичних  щеплень, у т. ч. й  проти  сказу.
Вакцинації проти сказу потребують собаки і коти, особливо це актуально тепер.

Щеплення собак та котів безкоштовною вакциною Ви можете провести на базі Херсонської міської державної лікарні ветеринарної медицини за адресою вул. Гагаріна, 84 щоденно (крім вихідних) з 09 до 16 години, контактний телефон 43-94-33.

Про випадок сказу у кошеняти в сюжеті інформаційної програми «Таврійські новини», ТРК «Скіфія»