Семінар-нарада з питань нового харчового законодавства для операторів ринку харчових продуктів

12 липня поточного року на базі Херсонської регіональної державної лабораторії ім. Л.С. Ценковського відбувся семінар-нарада з питань забезпечення державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин. Це перший із започаткованої серії семінарів, ініційованих Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Участь у заході взяли начальники районних, міжрайонних, міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби, а також оператори ринку харчових продуктів, які здійснюють забій тварин та потужностей з розбирання та обвалювання м’яса.

За словами начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віталія Боярського, метою семінарів є якнайширше донесення до бізнесу, зокрема операторів ринку харчових продуктів, тих законодавчих новацій, які наразі набрали чинності в Україні у зв’язку з гармонізацією українського законодавства відповідно до законодавства Європейського союзу, на виконання Угоди про Асоціацію з яким підписала Україна. Так, 22 липня 2014 року року було прийнято у новій редакції Закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», яким започатковано нову еру в законодавстві про безпечність харчових продуктів.

В своїй презентації “Нове харчове законодавство в Україні” Віталій Боярський зупинився на застосуванні Закону №2042 “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” та на низці підзаконних актів, які імплементує цей Закон, а також на питаннях державного контролю в сфері безпечності харчових продуктів  безпосередньо на забійних підприємствах і на потужностях, які здійснюють виробництво необроблених харчових продуктів тваринного походження, а саме м’яса. “Тому, ми запросили сьогодні бізнес-операторів – це забійні підприємства, магазини чи потужності, які здійснюють обвалку, розробку м’яса та інші потужності, діяльність яких пов’язана з обігом необробленого м’яса”, – наголосив Віталій Боярський.

Під час презентації були розглянуті вимоги, які наразі висуваються до операторів ринку, а також заходи контролю за дотриманням чинного законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

Про відповідальність за порушення Закону “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” присутнім доповіла завідувач відділу безпечності харчових продуктів Світлана Петронюк.

Про відбір зразків та лабораторні дослідження (випробування), які передбачені Законом, а також, які лабораторії мають право проводити такі дослідження доповів в.о. директора Херсонської регіональної державної лабораторії ім. Л.С.Ценковського Віталій Дериведмідь.

Семінар пройшов у форматі діалогу. На всі питання присутніх доповідачі дали вичерпні відповіді. По закінченню заходу для охочих працівники лабораторії влаштували невелику ознайомчу екскурсію.