Сектор контролю за регульованими цінами: результати роботи за 9 місяців поточного року

Відповідно до поставлених завдань, робота сектору спрямована на:

-виконання контрольно-наглядових функцій та здійснення державного спостереження за дотриманням вимог законодавства у сфері ціноутворення;

-запобігання порушенням у сфері формування, встановлення та застосування державних регульованих цін у різних сферах та галузях Херсонської області.

Протягом 9 місяців 2018 року виконано 28 позапланових перевірок з дотримання законодавства про ціни та ціноутворення.

Десять осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. На суб’єктів господарювання накладено адміністративно-господарські санкції.

Сума адміністративних штрафів складає – 1700 грн, адміністративно-господарських – 63751,2 грн. Попереджено обрахування споживачів на суму 16731,9 грн. Сплачено у добровільному порядку 60351,2 грн. Подано до суду одну позовну заяву на суму штрафу 3400 грн. Винесено 10 приписів щодо усунення порушень державної дисципліни цін.

Сектором контролю за регульованими цінами розглянуто 45 скарг щодо порушення законодавства про ціни та ціноутворення.

У більшості скарг незадоволення споживачів у частині формування, встановлення та застосування тарифів на житлово-комунальні послуги (водопостачання та водовідведення, електропостачання, утримання будинків і споруд та прибудинкової території), відмови у безкоштовному придбанні громадянами медпрепаратів за програмою «Доступні ліки», завищення ціни на ліки у аптечних закладах області.

Під час розгляду скарг проведено 5 круглих столів із суб’єктами господарювання та споживачами.

Проведена відповідна робота з Департаментом охорони здоров’я щодо аптечних закладів, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». Розроблено та запроваджено механізм збору й аналізу інформації щодо дотримання аптеками вимог цієї програми.

Відповідно до повноважень сектора контролю за регульованими цінами, визначеними Положенням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області планується:

-продовження здійснення державного контролю у сфері ціноутворення шляхом проведення перевірок суб’єктів господарювання, які застосовують державні регульовані ціни у різних сферах та галузях економіки, у тому числі за дотриманням державних регульованих цін і тарифів підприємствами-монополістами, що здійснюють свою діяльність на ринку надання теплокомунікаційних, поштових послуг, послуг з перевезень на залізничному, міських пасажирських видах транспорту, з продажу природного газу та електроенергії, на платні послуги, які встановлюються уповноваженими органами державної влади;

-розгляд звернень громадян з питань державної дисципліни цін. Виявлення і проведення моніторингу, причин, що призводять до подання скарг громадянами.

-проведення засідань, круглих столів, конференцій з питань дотримання законодавства з ціноутворення.