Санітарна очистка населених пунктів Нововоронцовського району на контролі Держпродспоживслужби

Санітарна очистка – це комплекс заходів по збиранню, тимчасовому зберіганню, вивозу, знешкодженню та утилізації відходів.

Відходи– це залишки речовин та предметів, що утворилися внаслідок побутової, господарської та промислової діяльності людини, які не можуть бути використані на місці утворення, а їх накопичення та зберігання порушує санітарний стан навколишнього середовища. Відходи поділяються на рідкі (нечистоти з вигребів туалетів; залишки від їжі, змивні води після миття посуду, підлоги, прання білизни; стічні води: господарсько-побутові, промислові, зливові, міські) та тверді (сміття або побутові відходи; відходи кухні; відходи лікувально-профілактичних установ, в тому числі специфічні /використаний перев’язочний матеріал, використані одноразові системи та шприци, залишки ліків, рештки органів та тканин після операцій, трупи лабораторних тварин/; відходи інших громадських установ /шкіл, дитячих дошкільних установ, середніх та вищих навчальних закладів, офісів/; відходи підприємств громадського харчування; відходи тваринного походження).

Заходи з санітарної очистки та благоустрою населених пунктів повинні здійснюватися на основі Законів України «Про благоустрій населених пунктів», «Про відходи», інших нормативно-правових актів законодавства України.

Нововоронцовське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наполегливо проводить контроль стану санітарної очистки населених пунктів району.

За ініціативи районного управління питання санітарного очищення неодноразово виносилося на розгляд на нарадах з керівниками структурних підрозділів Нововоронцовської районної державної адміністрації, з головами селищної та сільських рад. Ткож Нововоронцовським районним управлінням постійно проводиться роз’яснювальна робота на комунальних підприємствах.

Управлінням неодноразово направлялись листи до голів селищної та сільських рад про необхідність організації централізованого вивозу твердих побутових відходів, розробки схем санітарного очищення та затвердження їх у встановленому законодавством порядку, забезпечення належного прибирання територій, своєчасного вивезення сміття, недопущення утворення стихійних сміттєзвалищ.

Несанкціонованих місць видалення відходів (сміттєзвалищ) на території району не зареєстровано.   

Робота з даного напрямку триває.