Робоча зустріч з представником ОБСЄ

В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Херсонській області відбулася робоча зустріч з Ендрю Річардсоном, спостерігачем Спеціальної моніторингової місії в Україні Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), яка наразі здійснює моніторинг ситуації, що склалася навколо заводу «Кримський Титан».

Участь в діловій розмові взяли очільник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко, начальники Управлінь, керівник Херсонської регіональної державної лабораторії ім. проф. Ценковського Держпродспоживслужби України.

Пан Річардсон зазначив, що наразі місія ОБСЄ, зокрема команда, яка працює у Херсонському регіоні, здійснює моніторинг впливу викидів небезпечних речовин, що трапилися на підприємстві «Кримський Титан», на екологію прилеглих територій Херсонської області, а також на стані здоров’я місцевого населення. Не менш важливою, за словами представника ОБСЄ, є інформація щодо безпечності продуктів рослинництва, які вирощуються в цій місцевості.

Начальник Головного управління Сергій Шевченко подякував місію за небайдужість до проблеми та закцентував увагу на своєчасному створенні за ініціативи голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва і за підтримки Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана Міжвідомчої урядової комісії, яка працювала на Херсонщині, безпосередньо в районах, які підпали під вплив викидів заводу «Титан», з метою вивчення причин та можливих наслідків катастрофи, що трапилася на підприємстві.

До складу комісії увійшов голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа, який наразі тримає ситуацію у зоні зараження на особливому контролі. Головою Установи дані відповідні доручення Головному управлінню, у Центральному апараті проведено спеціальну нараду з цього питання.

У ході розмови начальники Управлінь поінформували про вжиті та поточні заходи в рамках повноважень Держпродспоживслужби для вирішення цієї проблеми.

Зокрема, від відповідних служб було зібрано детальну інформацію щодо захворювань населення, стану атмосферного повітря, відібрано та досліджено проби питної води та рослинницьких харчових продуктів. Серед інших, у проведенні досліджень взяла участь Херсонська регіональна державна лабораторія ім. проф. Ценковського.

Стосовно харчових продуктів рослинного походження з цих територій для внутрішньодержавного обігу проводилися дослідження на пестициди, солі важких металів, радіонукліди, нітрати, нітрити. Перевищень зазначених показників не зафіксовано. Робота з відбору зразків та дослідження тривають. Також, відповідно до повноважень, державні інспектори ветеринарної медицини здійснюють постійний контроль харчових продуктів і проводять лабораторні дослідження на агропродовольчих ринках та гуртівнях. В рамках державного контролю здійснюються планові та позапланові перевірки суб’єктів господарювання, які беруть участь як у виробництві, так і в обігу продукції тваринного та рослинного походження.

Пересувною лабораторією здійснюється постійний моніторинг стану повітря. Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області обстежено бази відпочинку у м. Скадовську, куди на оздоровлення прибули діти та вагітні жінки із проблемних районів, проведені численні зустрічі з місцевими мешканцями населених пунктів у зоні зараження з наданням практичних рекомендацій.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко зазначив, що наразі ситуація знаходиться не тільки під постійним контролем на обласному та державному рівні, а й під особливим контролем Держпродспоживслужби України.

Спостерігач Спеціальної моніторингової місії в Україні ОБСЄ Ендрю Річардсон подякував за надану детальну та ґрунтовну інформацію і висловив сподівання на позитивне вирішення цієї проблеми найближчим часом.