Рекомендації поведінки у спеку

Як повідомляють фахівці Укргідрометцентру, перші дні серпня можуть бути аномально спекотними. “Практично по всій території країни температура буде вищою +30°С. Згідно з картами,  +32…+37°С. Ймовірно, що на півдні (країни) стовпчики термометрів піднімуться до +40°С”, – прогнозують синоптики.

У зв’язку з цим, Держпродспоживслужба Херсонської області повідомляє про необхідність дотримання певних правил в таких умовах і рекомендує проведення профілактичних заходів з метою послаблення несприятливої дії високих температур.

Наприклад: застосування сонцезахисних пристроїв на вікнах, використання вікон з тонованим склом, застосування локальних або централізованих систем кондиціонування, охолодження та вентиляція в будівлях, при наявності застосовувати повітряні завіси на входах у виробничі приміщення. За згодою з профспілковими та трудовими колективами проводити адміністративне регулювання режиму праці, а саме: скорочення робочого дня, зміна початку та закінчення робочого дня, організація кімнат відпочинку з оптимальними параметрами мікроклімату та повітреобміну, забезпечення працівників охолодженими напоями тощо.

У зв’язку з високим рівнем зовнішньої температури повітря, працівники практично не відкривають вікон та не провітрюють приміщень. Належне неодноразове провітрювання є актуальним, особливо в офісних приміщеннях, де, як правило, встановлена значна кількість оргтехніки. Такі пристрої як ксерокси, факси, принтери при експлуатації виділяють озон, дрібнодисперсні залишки тонерів та інших речовин, що використовуються для їх роботи. Тому протягом робочого дня необхідно неодноразово провітрювати приміщення з обов’язковим подальшим доведенням температури в приміщеннях до оптимальної.

Населенню, яке в денний період дня не знаходиться на роботі, також необхідно дотримуватись певних вимог, а саме: по можливості не знаходитись на вулиці з 11 до 16 години, одягати легкий світлих кольорів одяг, мати з собою певний запас питної води. Для захисту від зневоднення доросла людина повинна випивати до 3 л рідини на день. Це може бути бутильована негазована вода, холодні чаї, соки, компоти та кисломолочні продукти. Не рекомендується вживати алкоголь та пиво, які особливо виводять рідину з організму. В найбільш спекотні години дня необхідно, по можливості, уникати значних фізичних навантажень.

Крім того, звертаємо увагу на необхідність придбання продуктів харчування виключно у місцях, які належним чином обладнані для підтримання нормативного температурного режиму. Не купуйте продукти харчування з рук на пляжах, парках, зупинках громадського транспорту, у місцях стихійної торгівлі! Адже за таких температур розмноження та накопичення мікроорганізмів у їстівних продуктах відбувається практично миттєво, в геометричній прогресії. Будьте пильні і уважні до свого здоров’я та здоров’я своїх близьких.