Раціональне та здорове харчування

Раціональне харчування насамперед має на увазі правильний режим харчування. Час прийому їжі повинен бути чітко визначений і припадати на одні й ті ж години. Нерегулярний прийом її погіршує умови травлення і сприяє розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту.

Важливо, щоб у раціоні містилися повноцінні в живильному відношенні тваринні білки – не менше 60% усього білка їжі. Для цього в раціон треба включати м’ясо і м’ясні продукти, рибу, а також молоко і молочні продукти. Кількість молочних продуктів (сир, сир), не рахуючи молока, має становити не менше 120 г на добу. Крім тваринних білків корисні повноцінні білкові комбінації, такі, як гречана каша з молоком, тріска і сир, але інтервал у прийомі цих продуктів не повинен перевищувати 5-6 год, тільки тоді вони засвоюються як повноцінна білкова комбінація. 

Велике значення в харчуванні має надаватися вуглеводів, які потрібні для нормального засвоєння організмом жирів і для забезпечення організму енергією, необхідною для нормальної життєдіяльності. Чим інтенсивніше фізичне навантаження, тим більше обсяг м’язової роботи, тим вища потреба у вуглеводах.

Добова норма цукру в будь-якому вигляді не більше 200-300 г і 100 г одноразово, так як більша кількість не встигає засвоїтися.
Важливе значення в харчуванні має також клітковина, яка міститься в хлібі з борошна грубого помелу, овочах і поліпшує діяльність кишечнику.
У життєдіяльності організму величезну роль грають вітаміни. У натуральних продуктах (овочі, фрукти) вітаміни містяться у вигляді комплексів і добре засвоюються. У зимово-весняний період природних вітамінів недостатньо, тому слід приймати додатково полівітамінні препарати.

Необхідно перед прийомом вітамінів проконсультуватися з лікарем.
Крім вітамінів учням при заняттях спортом додатково потрібні мінеральні солі, особливо в умовах жаркого клімату. Організму необхідні фосфор, кальцій і магній, які беруть активну участь у хімічних процесах в організмі. Харчовими джерелами цих солей є сири, сир, бобові, м’ясні та рибні продукти.