Проведення навчань з питань безпечності робіт з пестицидами

В управлінні фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області відбулося навчання осіб, діяльність яких пов’язана із застосуванням пестицидів і агрохімікатів. Нинішнього року, згідно з поданими заявками, участь у заняттях взяли особи, які проводять авіаційні роботи із захисту рослин.

Слухачі отримали основні знання про хімічні і фізичні властивості пестицидів і агрохімікатів, їх токсичність, пожежну небезпечність, призначення та способи їх застосування, вимоги щодо техніки безпеки при роботах з ними, надання першої долікарської допомоги та самодопомоги при нещасних випадках чи отруєнні.

Нагадуємо, що заходи, пов’язані з пестицидами та агрохімікатами регламентуються, у першу чергу, Законом України «Про пестициди і агрохімікати» (ст.11 «Вимоги до транспортування, зберігання, застосування, утилізації, знищення та знешкодження пестицидів та агрохімікатів та торгівля ними» ) та можуть проводитися тільки за наявності посвідчення та допуску на право здійснення робіт з пестицидами та агрохімікатами. Порядок одержання допусків та посвідчень визначається Постановою Кабінету Міністрів України від 18.09.1995 № 746 .

Особи, які не пройшли спеціальної підготовки та не отримали відповідного допуску та посвідчення на право проведення робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею засобами захисту рослин згідно ст. 21 Закону України «Про захист рослин» несуть адміністративну відповідальність.

Виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами особами, які не мають допуску, забороняється!