Про підписання Меморандуму про співпрацю

14.11.2017 року  на колегії  Головного управління Держпродспоживслужби  в Херсонській області був підписаний тристоронній меморандум про співпрацю між Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області, Херсонською обласною спілкою бджолярів та Департаментом агропромислового розвитку Херсонської ОДА. 

Документ підписаний з метою сприяння розвитку галузі бджільництва, організації та забезпечення проведення заходів з діагностики, профілактики і боротьби з хворобами та потравами бджіл, а також узагальнення спільної позиції відносно виробництва продукції бджільництва.

Як зазначив голова спілки бджолярів Херсонщини  Юрій Лавриненко, зараз в Херсонській області, як і в інших регіонах Україні, є пасіки, які утримуються хаотично, бджолосім’ї не мають ветеринарного паспорту, не ведеться ветеринарний контроль за їх діяльністю. Він зазначив, що бджоли в незареєстрованих господарствах можуть бути джерелом хвороб, а мед що отримується на таких пасіках може містити шкідливі домішки чи антибіотики, отже неорганізованість в сфері бджільництва наносить шкоду як господарствам так і суспільству.

Керівник Головного управління Держпродспоживслужби Держпродспоживслужби  в Херсонській області Сергій Шевченко відмітив, що меморандум – це загальний документ, який визначає спільну діяльність пасічників та Держпродсподивслужби в напрямку забезпечення епізоотичного благополуччя та контролю за безпечністю та  якістю меду, що виробляється на території області, тому Сергій Шевченко дав доручення вивчити питання та скласти графік перевірок і ревізій пасік.

 Начальник управління  безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віталій Боярський  звернув увагу керівників районних, міжрайонних та міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби Держпродспоживслужби  в Херсонській області про необхідність тісної співпраці з членами Херсонської обласної спілки бджолярів на рівні кожного району області в частинні організації та забезпечення проведення заходів з діагностики, профілактики і боротьби з хворобами та потравами бджіл.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Олександр Паливода  відмітив: 
– Відповідальні представники бізнесу сьогодні самі звертаються до контролюючих органів та просять перевірити, щоб виявити та усунути недоліки, що дозволить в подальшому отримувати продукцію європейської якості та реалізовувати її за відповідною ціною. Ревізія пасік, приведення їх у відповідність до стандартів дозволить навести лад в медовому бізнесі. Також директор департаменту звернув увагу, що члени спілки бджолярів, які є в кожному районі, готові співпрацювати та надавати всю необхідну інформацію. Він нагадав, що влітку 2017 року за активного сприяння департаменту було створена асоціація бджолярів Херсонщини, і віднині є юридична особа, яка може представляти інтереси виробників меду на різних рівнях та допомагати пасічникам спільно розв’язувати проблеми.