Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при облдержадміністрації розглянула два нових спалахи африканської чуми свиней на Херсонщині

1.10.2018 р. відбулося позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Херсонській облдержадміністрації, яку провів голова комісії Євген Рищук.

З інформацією про виявлені спалахи африканської чуми свиней у Каховскому районі та Новій Каховці виступили заступник голови ДНПК при Каховській райдержадміністрації, начальник Каховського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Г.Шелест

і голова ДНПК Новокаховської міської ради В.Замковий.

Так, 29.09.2018 року проведено епізоотичне розслідування в особистому селянському господарстві у с. Архангельска Слобода Каховського району, де стався падіж свиней. Дослідження направлених зразків патологічного матеріалу до Дніпропретровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби України підтвердили наявність вірусу африканської чуми свиней у трьох направлених пробах. Рішенням ДНПК при Каховській райдержадміністрації від 30.09.2018 р. «Щодо ліквідації та недопущення розповсюдження африканської чуми свиней на території с. Архангельська Слобода Зеленопільської сільської ради Каховського району» затверджено план обмежувально-карантинних заходів. На виїздах із вищезазначеного населеного пункту розгорнуто карантинно-поліцейські пости. Станом на 1.10.2018 року проведено обстеження 182 дворів, обліковано 629 голів свиней. Серед населення триває роз’яснювальна робота щодо профілактики та заходах боротьби з АЧС. Рішенням ДНПК при Каховській райдержадміністрації визначено епізоотичний осередок – територія особистого селянського господарства у с. Архангельська Слобода; зону захисту та зону нагляду у радіусі 3 км та 10 км від неблагополучного господарства відповідно.

Кричущий випадок стався на землях Дніпрянської селищної ради міста Нова Каховка. Тут надвечір, 29 вересня, на стихійному сміттєзвалищі виявили 17 трупів свиней. В оперативному порядку Новокаховськими фахівцями Держпродспоживслужби були відправлені три проби патологічного матеріалу до Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби України, де 30.09.2018 р., згідно з дослідженнями, підтверджено діагноз АЧС. Відповідно до рішення ДНПК при Новокаховський міській раді територію сміттєзвалища оголошено інфікованим об’єктом, він же – вогнище спалаху. Наразі проведені необхідні заходи із знищення трупів свиней. Визначено зону захисту в радіусі 3 км, куди увійшли два населених пункти (с. Райське і с. Дніпряни) і зону нагляду в радіусі 10 км від інфікованого об’єкту. Проводиться подвірний обхід та облік свинопоголів’я. Силами Новокаховського міського управління Національної поліції ведеться розслідування щодо того, хто завіз на сміттєзвалище полеглих свиней.

Взявши до відома інформацію, члени ДНПК прийняли колегіальне рішення стосовно проведення епізоотичного розслідування з визначенням джерела занесення збудника АЧС та наданням відповідних актів до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. На території м. Нова Каховка та Каховського району забезпечити організацію та виконання заходів з ліквідації АЧС в епізоотичних вогнищах(неблагополучних пунктах та інфікованих об’єктах), зонах захисту та спостереження (нагляду) відповідно до вимог «Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней», посилити контроль на стаціонарних постах на автошляхах області за переміщенням живих сільгосптварин та продуктами їх забою.

Також, комісія ДНПК прийняла рішення забезпечити обстеження місць несанкціонованих звалищ твердих побутових відходів, худобомогильників з метою виявлення побічних продуктів тваринного походження. У разі виявлення побічних продуктів тваринного походження (трупи тварин, птиці, відходи забою сільгосптварин та птиці тощо) – вживати заходи відповідно до вимог Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною».