ПОРАДИ УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ ПРИ ПРИДБАННІ ТОВАРІВ ДО НОВОРІЧНИХ СВЯТ

Наближається Новий  рік і всі почали готуватися до свята, купують продукти харчування, придбавають одяг, взуття, подарунки і обов’язково придбавають новорічні прикраси та ялинки.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з наближенням свят посилює контроль за дотриманням вимог чинного законодавства, правил торгівлі і особлива увага  приділяється якості та безпечності товарів.

Новий рік це надзвичайне свято для кожної родини.

Управління захисту прав споживачів хоче надати декілька порад, які необхідно враховувати при придбанні товарів.

Так, головною гостею в новорічну ніч є ялинка, яка прикрашена самими кращими ялинковими прикрасами та гірляндами.

Придбаваючи ялинку    звертайте увагу на наявність чипу, який засвідчує що дана ялинка у законний спосіб потрапила для продажу; Ціна на ялинку залежить, як правило від її висоти. Однак не всі продавці ялинок  під час продажу користуються засобами вимірювальної техніки, яка перевірена та  має держповірку. Відсутність засобів вимірювальної техніки призводить до ошукування споживачів та обрахунків.

Під час придбання ялинкових прикрас звертайте увагу на те щоб іграшки були цілими, без тріщин, не мали специфічного запаху фарби, щоб фарба та блиск не залишались на руках.

Особливу увагу необхідно приділити при придбанні електричних гірлянд, бо як свідчать проведені лабораторні дослідження, більшість гірлянд не відповідає вимогам Технічних регламентів по безпеці. Так, спеціалістами нашого управління відібрані 10 зразків гірлянд і за висновками лабораторних досліджень всі 10 зразків не відповідають вимогам Технічних регламентів по електромагнітній сумісності. Під час експлуатації такі гірлянди створюють електромагнітні перешкоди у роботі електропобутових приладів.

Також хотілось би звернути особливу  увагу споживачів при придбанні піротехнічних виробів.

Останнім часом жодне свято не обходиться без феєрверка, будь то день народження і особливо Новорічні свята. І діти, і дорослі у святковому ажіотажі скуповують феєрверки, петарди та бенгальські вогні, не звертаючи уваги на якість виробів. Як результат – травми, пожежі та нещасні випадки, що відбуваються під час використання цих «іграшок». Як же правильно вибрати феєрверк, щоб свято не закінчилося бідою?

Піротехнічні вироби являють собою джерело підвищеної небезпеки і вимагають особливої уваги. В останні роки через торгівельну мережу реалізується значна кількість піротехнічних виробів різного призначення, способу дії, розмірів і маси заряду, виготовлених як вітчизняними, так і зарубіжними (Китай, Корея та ін.) фірмами.

  • При купівлі піротехнічних виробів обов’язково ознайомтеся з інструкцією, вона повинна бути у кожного виробу. Якщо немає інформації українською чи російською мовою – значить виріб не сертифікований і користуватися ним дуже небезпечно.
  • Інструкція щодо застосування повинна містити такі відомості:  найменування побутового піротехнічного виробу;умови застосування;  обмеження при застосуванні; способи безпечної підготовки, пуску та утилізації; правила зберігання в побуті; гарантійний термін та дату виготовлення; попередження про небезпеку побутового піротехнічного виробу;  дії у разі відмови та виникнення нестандартних ситуацій;  дії у разі пожежі;  реквізити виробника; інформацію з сертифікації та інші відомості, обумовлені специфікою виробу.
  • На кожній упаковці і виробі повинні бути вказані:  найменування виробу; торгова марка;  дата виготовлення, а також текст: «Увага! Виріб пожежо- та травмонебезпечний! Не застосовувати до ознайомлення з доданою інструкцією! Берегти від дітей!
  • Не використовувати піротехнічний виріб після закінчення терміну зберігання. Зберігати в сухому місці при температурі не вище 30 0 C, подалі від нагрівальних приладів. Продаж дітям до 14 років заборонено». Перевірте термін придатності виробу. Його встановлює сам виробник, і ніхто не має права цей термін продовжити.

Святкування Нового року передбачає проведення різних урочистостей, карнавалів та маскарадів. В цей час придбавається значна кількість новорічного вбрання. Необхідно пам’ятати, що відповідно до вимог ст.9 Закону України «Про захист прав споживачів» – споживач має право обміняти товар належної якості, якщо він не підійшов за розміром, кольором чи з інших причин не підходить, за наступних умов:

  • Якщо є товарний або касовий чек, що засвідчує факт купівлі;
  • Якщо збережений товарний вигляд, цілісність маркування, пакування і саме головне – щоб товар не був у користуванні.

Користуючись нагодою вітаємо усіх споживачів нашої області та гостей зі святом, яке наближається і наголошуємо, що дотримання цих порад не зіпсує Вам і вашій родині свято.