Показники роботи сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Відповідно до статті 26 Закону України «Про рекламу» від 03 липня 1996 р. №270/96 Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області постійно здійснюється контроль за дотриманням законодавства про рекламу у сфері зовнішньої, друкованої реклами, реклами на радіо та телебаченні.

За 2018 рік Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області заведено 125 справи по фактам порушень вимог рекламного законодавства, що на 135,85% більше за аналогічний період минулого року. За результатами розгляду справ застосовані штрафні санкції на суму 147,926 тис. грн., сплачені у добровільному порядку – 92,200 тис. грн, 24 справи на суму 39,6 тис. грн знаходяться у виконавчій службі міста Херсона, розглянуто 4 справи та стягнуто в судовому порядку 13,566 тис. грн.

Так, під час здійснення контролю за дотриманням законодавства про рекламу у сфері зовнішньої реклами спеціалістами сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області протягом 2018 року було зафіксовано розповсюдження зовнішньої реклами з порушенням пункту 1 статті 16 Закону України «Про рекламу» та заведено 118 справ. Прийнято 20 рішень про визнання реклами недобросовісною, 20 рішень про зупинення розповсюдження.

Слід зазначити, що протягом 2018 року прийнято 116 рішень щодо штрафних санкцій до суб’єктів господарювання за порушення Закону України «Про рекламу», що на 262,50% більше ніж за минулий рік.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області тісно співпрацює з управлінням естетики та зовнішньої реклами Херсонської міської ради, а також, відповідно до статті 29 Закону України «Про рекламу», звертається до ГО «Українська Асоціація Маркетингу» та Міністерства соціальної політики України Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми для отримання незалежної експертизи реклами щодо відповідності її вимогам законодавства України.

Фахівці сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області постійно підвищують свій професійний рівень. Так, у травні та червні фахівці Управління приймали участь у семінарах «Попередження проявів сексистської реклами: інструменти місцевих органів влади та взаємодія із громадським суспільством», «TAIEX про рекламу, стимулювання продажу та спонсорство тютюнових виробів та про продаж електронних сигарет», а також у семінарі стосовно розгляду питань сучасної рекламної практики та контролю за додержанням законодавства про рекламу.

Крім того, фахівці сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Управління захисту споживачів проводять широку роз’яснювальну роботу. Так, в минулому році проведено засідання круглого столу на тему: «Державний контроль за додержанням законодавства про рекламу в частині встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами». Мета обговорення ‑ питання законодавчого регулювання відносин, що виникають у процесі розповсюдження та споживання зовнішньої реклами. За результатами розгляду направлено листи до голів селищних, сільських, міських рад Херсонської області щодо створення робочого органу для видачі Дозволу на розміщення об’єкта зовнішньої реклами, а також рекомендації щодо проведення роз’яснювальної роботи серед розповсюджувачів зовнішньої реклами про необхідність та наявність Дозволу на розміщення зовнішньої реклами.