Показники діяльності відділу ринкового нагляду Управління захисту споживачів за 2018 рік

Згідно з секторальним планом державного ринкового нагляду на 2018 рік, спеціалістами відділу ринкового нагляду Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, здійснено 89 заходів державного нагляду, з них:

-73 планових, що становить 82 %;

-16 позапланових перевірок (18 %), які проведено на підставі повідомлення про продукцію, що не відповідає встановленим вимогам та/або становить серйозний ризик, за зверненням споживачів, за депутатськими зверненнями, відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», де було підтверджено невідповідність встановленим вимогам продукції, виявленої у її розповсюджувачів. Винесені постанови про накладення штрафних санкцій на загальну суму 206 980 гривень.

Планові перевірки характеристик продукції проводяться у розповсюджувачів цієї продукції згідно із секторальними планами, а позапланові – у розповсюджувачів та виробників такої продукції за зверненнями споживачів (користувачів) відповідної продукції, а також органів виконавчої влади, виконавчих органів місцевих рад, правоохоронних органів, громадських організацій споживачів (об’єднань споживачів), у яких міститься інформація про розповсюдження продукції, що завдала шкоди суспільним інтересам.

За результатами проведених перевірок у 45 суб’єктів господарювання встановлені порушення вимог чинного законодавства, що становить 54 % від загальної кількості перевірок.

Під час здійснення перевірок характеристик продукції у суб’єктів господарювання, що займаються розповсюдженням продукції, а саме:

ігри та іграшки для дітей, мийні засоби, лампи побутового використання (електричні лампи розжарення, освітлювальна апаратура), обладнання електронне та електричне, радіообладнання, телекомунікаційне кінцеве (термінальне) обладнання, дитячий одяг, дитяче взуття.

Перевірено більш ніж 1500 одиниць продукції, з яких 165 одиниць не відповідають вимогам Технічних регламентів.

За результатами перевірок, суб’єктам господарювання видано 165 рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом: приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, усунення формальної невідповідності, тимчасової заборони надання продукції на ринку, заборони надання продукції на ринку. Таким чином, із прийнятих органами ринкового нагляду рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів суб’єктами господарювання виконано 145 рішень.

За розповсюдження продукції, що не відповідає вимогам Технічних регламентів до суб’єктів господарювання застосовано штрафні санкції, відповідно до статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» на загальну суму 538 060 грн та стягнуто до державного бюджету -177 555 грн.

Відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», відділом ринкового нагляду в 2018 році відібрано 69 зразків продукції для проведення лабораторних досліджень, з яких: низьковольтне електричне обладнання – 20 од.; мийні засоби – 27 од.; світлотехнічна продукція, лампи – 2 од.; дитячі іграшки – 10 од.; дитячий одяг – 5 од.; дитяче взуття – 5 одиниць. За висновками результатів випробування, встановлено 21 зразок продукції, які не відповідають вимогам нормативно-правових актів, що становить 30,4 % від загальної кількості відібраної продукції, серед якої найбільший відсоток забракованої продукції становить побутова техніка, електричне та електронне обладнання. Суб’єктами господарювання відшкодовано коштів за проведення лабораторних досліджень на загальну суму – 37 131,36 грн.

Для досягнення мети державного ринкового нагляду інформування споживачів про продукцію, що є небезпечною, несе певні ризики та створює загрози суспільним інтересам є одним із пріоритетів у роботі органів ринкового нагляду.