Початок епідемічного сезону 2018-2019 років в Україні

Зазвичай грип приходить до нас під час настання холодів і снігу. Щоб грип не застав зненацька, необхідно знати його симптоми і засоби лікування. Своєчасна і правильно підібрана терапія допоможе вилікувати хворобу і уникнути загострень.

В Україні під час майбутнього епідемічного сезону вируватимуть три штами вірусу грипу: “Мічиган”, “Сінгапур” та “Колорадо”. Чергова хвиля захворюваності розпочнеться в жовтні та триватиме до травня 2019 року.

Оскільки “Мічиган”, “Сінгапур” і “Колорадо” постійно мутують, на перших стадіях їх важко відрізнити від уже відомих і простіших штампів грипу.

Симптоми вірусу грипу “Мічиган”:

-головний біль, який не минає після застосування болезаспокійливих препаратів;

-слабкість і сонливість;

-жар від 38,7 до 40 градусів не спадає протягом 3-х днів. Температуру важко збити жарознижувальними препаратами;

-сухий кашель;

-рясна пітливість;

-більу грудях;

-сухість слизових носоглотки, рота;

-ломота і біль у суглобах.

Клінічна картина вірусу грипу “Сінгапур”:

-різке нездужання і слабкість;

-біль у м’язах;

-відчуття різі в очах;

-різкий стрибок температури до 40 градусів, яку важко збити медикаментами;

-закладеність носа і біль у горлі;

-розлад шлунка (рідко);

-хвороба розвивається швидко, перші симптоми можуть проявитися вже за 12-48 годин після зараження.

Симптоми вірусу грипу “Колорадо”:

-виснаженість;

-сухий кашель;

-гострий період довше, ніж у інших штамів грипу, він триває від 4 до 5 днів;

-перші симптоми можуть проявитися вже за 24-48 годин після зараження.

При таких симптомах зволікати не можна, слід негайно звернутися до лікаря, що допоможе розпочати терапію і уникнути серйозних наслідків.
Це особливо важливо на перших етапах прояву хвороби, саме тоді, коли вона схожа на звичайний грип, адже в такому випадку вам вчасно призначать необхідне лікування. Самолікування – виключене.

Часник, цибуля та мандарини – не врятують. Єдиним дієвим способом профілактики від штамів “Мічиган”, “Сінгапур” і “Колорадо” є вакцинація.

Як відрізнити грип від звичайної ГРВІ?

Грип починається швидко і протікає гостро, протягом 3-5 днів тримається температура вище 38 градусів. ГРВІ проявляється по наростаючій, спочатку слабкість, потім з’являються озноб і температура. Кашель і біль у горлі через грип виникають на 2-3 день, а у разі ГРВІ ці симптоми є першим маркером захворювання. Крім того, грип лікується вдвічі довше, ГРВІ ви можете вилікувати за 4-7 днів, а з грипом доведеться дотримуватися постільного режиму від 7 до 14 днів.

Щоб знизити ризик захворювання на грип слід дотримуватися деяких рекомендацій: не відвідувати місця масового перебування людей; дотримуватися вологого, холодного повітря в квартирі (будинку); зволожувати слизові оболонки сольовим розчином; правильне і збалансоване харчування;

часте миття рук; вести активний спосіб життя; зробити щеплення від грипу.

Коли закінчиться епідемічний сезон, варто подбати про те, щоб в наступному році організм міг протистояти хворобі. Здоровий спосіб життя, відсутність стресу і правильне харчування – запорука того, що вірус грипу не зможе вас здолати.