Планова перевірка Новокаховського техніко-економічного ліцею

Фахівцями Новокаховського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з 8 жовтня 2018 року розпочато планову перевірку Новокаховського техніко-економічного ліцею щодо дотримання вимог у сфері санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів. У зв’язку з відсутністю в закладі власного харчоблоку, з початку року керівництвом ліцею укладено договір на виконання послуг харчування з ТОВ «Продпослуги», тож на сьогоднішній день учні отримують буфетну продукцію, а учні пільгової категорії – гарячі страви, які виготовляються на базах харчоблоків інших міських загальноосвітніх навчальних закладів. В ході перевірки зафіксовано: асортимент буфетної продукції різноманітний, але чітко регламентований та відповідає вимогам Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01. Заборонені продукти та страви в харчуванні учнів не використовуються. Перспективне 10-денне меню для дітей пільгових категорій погоджене начальником Новокаховського міського управління Держпродспоживслужби. Буфетна продукція непромислового виготовлення (пиріжки, булочки, ватрушки) для попередження забруднення розфасована у поліетиленові пакети, готові страви відпускаються в одноразовий посуд. Вся продукція до реалізації зберігається в закритих вітринах.

Для дотримання особистої гігієни дітьми, персоналом ліцею та працівником буфету обладнаний рукомийник. Біля буфету встановлені столи з гігієнічним покриттям та стільці.

Останнім часом МОЗ серйозно занепокоївся проблемами дитячого здоров’я, зокрема питанням ожиріння серед дітей і підлітків. Вперше за 18 років були оновлені норми фізіологічних потреб населення за поживними речовинами, вітамінами та мінералами. Експерти переглянули дитячий та підлітковий раціон, зменшивши рекомендовану кількість швидких вуглеводів, що містяться у випічці, і збільшивши кількість тваринного білка. Також підготовлено проект рекомендацій щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах, у якому основна увага приділяється здоровій їжі: бутербродам із житнім і цільнозерновим хлібом, сухофруктам, горіхам, виробам і напоям з низьким вмістом цукру і солі. Сподіваємося, що піклування про здорове та раціональне харчування дітей в майбутньому стане пріоритетом не тільки для батьків, але й для держави, яка не лише прийме нові законопроекти, але й виділить кошти на їх втілення.