Підсумки роботи відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки

Останніми роками все більше уваги приділяється інтегрованому землеробству. Найважливішою складовою вирощування сільськогосподарських культур – захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів. Визначитись з термінами проведення обробок допомагає завчасне прогнозування строків виходу шкідливих організмів, іх чисельність та видовий склад. Мета прогнозу – не допустити несподіваної масової появи шкідників і епіфітотій хвороб.

Прогноз є найважливішою складовою інтегрованих систем, підґрунтям для своєчасного проведення заходів захисту рослин. Завдяки завчасному передбаченню ступеня загрози для будь-якої культури чи запасів рослинної продукції можливо підготуватися і здійснити необхідний прийом, або комплекс прийомів до того, як буде завдана шкода.

Завчасний прогноз надзвичайно важливий для масових видів шкідників і хвороб, здатних призводити до загибелі посіви у період спалахів чи епіфітотій.

Крім того, прогноз ступеня загрози від шкідливих організмів дає змогу підібрати для кожної культури в полі найбільш раціональну технологію, яка за певних агрометеорологічних умов та найменших затратах праці й енергії забезпечує одержання найбільшого врожаю. Саме прогноз попереджає про існуючу загрозу, настання критичних періодів у розвитку шкідливих організмів, доцільність і строки проведення того чи іншого прийому.

На підставі прогнозу розробляються і завчасно видаються необхідні рекомендації щодо захисту культур від шкідливих організмів.

Ефективність застосування біологічного методу неможлива без прогнозу стану популяції, розвитку і чисельності шкідника, оскільки від цього залежать норми, строки і кількість застосування паразитів і біологічних препаратів.

Виділяють три види прогнозів, а саме: багаторічний (стратегічний), довгостроковий (річний), короткостроковий (фенологічний, оперативний). Кожен із яких виконує певне завдання.

У 2018 році спеціалістами відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області протягом вегетаційного періоду сільгосптоваровиробникам області було надано 6 місячних прогнозів розвитку та поширення шкідливих організмів, 12 короткострокових, 12 сигналізаційних повідомлень про необхідність здійснення захисних заходів.

Фахівцями відділу здійснювалися систематичні обстеження сільськогосподарських угідь, посівів, насаджень, рослинності закритого ґрунту на наявність шкідників, збудників хвороб та бур’янів. Також було своєчасно надано рекомендації щодо захисту рослин від шкідливих організмів з урахуванням регламентів застосування засобів захисту рослин та передового досвіду у цій сфері.

Восени державними фітосанітарними інспекторами в базових господарствах були проведені ґрунтові розкопки. Цей захід здійснюється з метою визначення рівня заселеності сільськогосподарських угідь шкідниками, складання обґрунтованого прогнозу їх розвитку, визначення обсягів захисних робіт та потреби в засобах захисту рослин у наступному році.

За результатами показників динаміки розвитку й розповсюдження основних шкідливих об’єктів в Херсонській області та за даними осіннього обстеження агробіоценозів у 2018 році, з урахуванням факторів, що вплинули на чисельність і ступень небезпеки шкідливих організмів було складено «Прогноз на 2019 рік». У ньому висвітлено фітосанітарний стан сільськогосподарських угідь, проаналізовано розвиток та шкідливість понад 80 хвороб та шкідників. За даними щільності та кількості їх зимуючого запасу з урахуванням агрокліматичних умов було зпрогнозовано ступінь загрози пошкодження чи захворювання сільськогосподарських культур на 2019 рік.

У 2018 році спеціалісти відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків та відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області взяло участь у міжнародному Проекті TWINNING – наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері захисту та здоров’я рослин і посилення ролі відповідних інспекційних та лабораторних служб. У рамках цього проекту були проведенні тренінги з фітосанітарного моніторингу шкідників, хвороб та бур’янів відповідно до міжнародних стандартів.