Підсумки роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за 2018 рік

Протягом 2018 року в господарствах усіх форм власності з метою забезпечення епізоотичного благополуччя області та на виконання Плану протиепізоотичних заходів по профілактиці основних заразних хвороб тварин по Херсонській області проведено:

-724,475 тисяч діагностичних досліджень по 133 хворобах тварин та птиці, з них 699,407 тисяч діагностичних досліджень за рахунок державного бюджету. Під час проведених досліджень виявлено 731 позитивний рузультат.

-проведено 59906,918 тисяч головообробок та щеплень по 60 хворобах тварин, з них 2277,967 тисяч головообробок та щеплень тварин за рахунок державного бюджету.

-проведено профілактичну дезінфекцію на 1167 об’єктах на площі 1790,024 тис.м². Вимушено продезінфіковано 920 об’єктів площею 2036,310 тис.м². Дезінсекцію проведено на 654 об’єктах площею 903,328 тис.м², дератизацію – на 1469 об’єктах площею 4870,731 тис.м²

Протягом 2018 року на території Херсонської області зареєстровано 64 неблагополучні пункти по хворобам тварин різних видів, а саме: 4 – лейкоз ВРХ; 13 – африканська чума свиней (АЧС); 41 – сказ тварин; 1 – хвороба Ауєскі свиней; 2 – колібактеріоз птиці; 1 –  інфекційний епідідіміт баранів та 2 – трихінельоз лисиць.

 Лейкоз ВРХ

За 2018 рік від лейкозу ВРХ оздоровлено 9-ть населених пунктів області:

  • с. Бабенківка Друга, Каланчацька об’єднана громада;
  • с. Гаврилівка, Каланчацька об’єднана громада;
  • с. Макарівка, Мирненська об’єднана громада;
  • с. Максима Горького, Каланчацька об’єднана громада;
  • с. Роздольне, Каланчацька об’єднана громада;
  • с. Дарівка Тарасівської сільської ради Скадовського району;
  • с. Петропавлівка, Благодатненської сільської ради Скадовського району;
  • с. Вербове, Каланчацька об’єднана громада;
  • с. Новоолександрівка, Каланчацька об’єднана громада.

Станом на 01.01.2019 року залишився один неблагополучний пункт Каховського району, особисті селянські господарства с. Чорнянка, Чорнянської сільської ради.

В усіх неблагополучних пунктах проводяться заходи на виконання «Інструкції з профілактики та оздоровлення ВРХ від лейкозу».

Африканська чума свиней (АЧС)

Протягом 2018 року зареєстровано 13 спалахів АЧС, а саме: в Білозерському районі – 2, Великолепетиському районі – 1 (дикий кабан), Каховському – 1, Скадовському – 3, Олешківському – 3, місті Херсон – 2 та місті Нова Каховка – 1 інфікований об’єкт.

Всього по причині АЧС за 2018 рік загинула 221 голова свиней, захворіло 35 голів, вилучено та забито 5479 голів.

Станом на 01.01.2019 року залишилися 3 неблагополучні пункти, 2 пункти в м. Херсоні та 1 пункт – у Великолепетиському районі (дика фауна).

Спеціалістами державних лікарень ветеринарної медицини Херсонської області, які входять до сфери управління Держпродспоживслужби, постійно здійснюється контроль за клінічним станом свиней в господарствах усіх форм власності. Всього проведено 192176 обстежень господарств усіх форм власності, в яких проведено 570655 клінічних оглядів свиней.

За 2018 рік проти класичної чуми свиней щеплено 161,007 тис. голів свиней в господарствах усіх форм власності.

Проводився лабораторний моніторинг біологічного матеріалу від загиблих свиней з метою виключення АЧС та інших інфекційних захворювань. Всього досліджено 1616 зразків, з яких 35 мали позитивний результат дослідження на АЧС.

В засобах масової інформації, шляхом поширення листівок серед різних верств населення постійно проводилась широка роз’яснювальна робота щодо профілактики АЧС. Так, протягом 2018 року розповсюджено листівок – 25011 шт.; розповсюджено пам’яток – 15094 шт.; надруковано 87 статей; проведено 93027 бесід, 34 виступи на телебаченні та 290 лекцій/нарад.

За 2018 рік проведено 14 засідань Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській обласній державні адміністрації та 153 засідання Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при районних/міських державних адміністраціях, на яких розглянуті питання щодо профілактики і ліквідації африканської чуми свиней та інші питання щодо забезпечення епізоотичного благополуччя на території Херсонської області.

Сказ тварин

У 2018 році зареєстровано 41 спалах сказу, під час яких захворіло 44 тварини, а саме: ВРХ – 7; ДРХ – 1; коти – 14; собаки – 9; лисиці червоні – 11; енотовидні собаки – 2, що в порівнянні з 2017 роком на 15 спалахів менше.

Хвороба Ауєскі свиней

Зареєстровано 1 (один) неблагополучний пункт щодо хвороби Ауєскі свиней в ТОВ «Світанок», с. Сиваське, Новотроїцького району.

Рішенням ДНПК при Новотроїцькій РДА статус господарства змінено на ННРР (неблагополучного з низьким рівнем ризику). Карантинні обмеження продовжуються відповідно до Плану заходів з ліквідації хвороби Ауєскі.

Трихінельоз лисиць

Зареєстровано 2 (два) неблагополучні пункти, а саме: один у Верхньорогачицькому районі (територія мисливських угідь Чистопільської сільської ради). Карантинні обмеження запроваджено рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Верхньорогачицький районній державній адміністрації та один у Генічеському районі (територія Новодмитрівської сільської ради, мисливські угіддя «Сиваські простори»). Карантинні обмеження запроваджено рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Генічеській районній державній адміністрації.

Колібактеріоз (ешеріоз)

Зареєстровано 2 (два) неблагополучні пункти щодо колібактеріозу птиці в ДП Птахогосподарство «Чорнобаївське» ПАТ «Агрохолдінг Авангард», с.Східне, Білозерського району (територія пташника № 9 та № 10). Карантинні обмеження запроваджено рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Білозерській районній державній адміністрації.Заходи щодо оздоровлення виконано в повному обсязі, карантинні обмеження знято.

Інфекційний епідидиміт

Зареєстровано 1 (один) неблагополучний пункт щодо Інфекційного епідидиміту баранів у ТОВ «Башак», м. Олешки Олешківського (Цюрупинського) району. Карантинні обмеження запроваджено рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Олешківській районній державній адміністрації. Заходи щодо оздоровлення у ТОВ «Башак» продовжуються.

Впродовж 2018 року здійснювався державний контроль та нагляд з питань дотримання вимог Законів України «Про ветеринарну медицини», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та інших нормативно-правових документів у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Всього перевірено 2324 підконтрольних об’єктів.

За результатами перевірок при виявлені порушень піддано штрафу 107 осіб на загальну суму 935816,00 грн:

-відповідно до ст.107 кодексу України про адміністративні правопорушення піддано штрафу 80 осіб на суму 8789 грн (стягнуто на 100 %);

-відповідно до ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» піддано штрафу 27 суб’єктів господарювання на суму 897855,00 грн (з 12 суб’єктів господарювання стягнуто штрафів на суму 331959,00 грн).        

Винесено 799 письмових попередження про усунення порушень, виявлених під час перевірок. До правоохоронних органів передано 6 справ для вирішення питання щодо відкриття відповідних проваджень.

Також управління співпрацює з працівниками Національної поліції з метою обстежень місць несанкціонованої торгівлі харчовими продуктами та стихійних ринків. Так, проведено 822 спільних рейди, по результатам яких при виявлені порушень за ст. 152 (порушення благоустрою населених пунктів), ст. 156 (порушення правил торгівлі), ст. 160 (торгівля з рук у невстановлених місцях) КУпАП працівниками Національної поліції притягнуто до адміністративної відповідальності 567 осіб.    

Відповідно до наданих повноважень фахівцями Держпродспоживслужби в Херсонській області, здійснюються заходи державного контролю (планові/позапланові) щодо недопущення реалізації фальсифікованої та/або небезпечної продукції. За 2018 рік проведено 2025 обстежень об’єктів по реалізації масла солодковершкового. Вилучено з обігу, згідно зі ст. 6. Закону України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію неякісної та небезпечної продукції», 1099,38 кг фальсифікованої молочної продукції.

Управління проводить реалізацію норм ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» в частині забезпечення безперервності процесу державної реєстрації потужностей. У 2018 році зареєстровано 1710 потужностей суб’єктів господарювання; припинено діяльність 147 потужностей суб’єктів господарювання; відбулися зміни у діяльності 3-х потужностей суб’єктів господарювання.

Видано 44864 документів дозвільного характеру.

Відповідно до Закону України «Про ветеринарну медицину» видано 32 експлуатаційних дозволи та відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» видано 118 експлуатаційних дозволів суб’єктам господарювання.

За 2018 рік, відповідно до Закону України «Про звернення громадян», на розгляд до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло 117 звернень від громадян з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. Усі звернення розглянуті у визначені Законом терміни.